På ArIot møtes likesinnede program- og maskinvarehackere for å samarbeide om Tingenes Internett-prosjekter.
På ArIot møtes likesinnede program- og maskinvarehackere for å samarbeide om Tingenes Internett-prosjekter.

Annonse


Hackathon på Voksenåsen: Vi tok turen innom Arctic Internet of Things

Oslo (ITavisen:) Syv forskjellige lag har benket seg ned på Voksenåsen hotell i Oslo for å utvikle nestegenerasjons Tingenes Internett-dingser.

Hackathonet varer fra torsdag til lørdag denne uken, som vil si at lagene har tre dager på seg for å bevise ideene sine og å lage funksjonelle prototyper.

Doblet på et år
Dette er andre året på rad at ArIoT arrangeres, og de har vokst fra tyve deltakere i 2016 til nærmere 40 i år.

– Vi er rimelig unike i Norden, og er antakelig de eneste som fokuserer solid på Internet of Things, sier en av arrangørene, Rustam Mehmandarov, til ITavisen.

Annonse


Det er stille og rolig i konkurransehallen, men det skjuler masse stille og konsentrert arbeid for å lage de beste prototypene.
Det er stille og rolig i konkurransehallen, men det skjuler masse stille og konsentrert arbeid for å lage de beste prototypene. (Ill.: Tor Fosheim)

Folk er med her som en flott mulighet til å jobbe med detaljerte prosjekter, og for å få hjelp og veiledning fra de andre som er med, og så er det et bra sted for å bli kjent andre med likesinnede.

Ære og berømmelse
Årets konkurranse – der vinnerne ikke vinner stort mer enn en vandrepokal samt ære og berømmelse – kan kort oppsummeres i ett ord: Sensorer.

Deltakerne putter sensorer i alt mulig, fra en smukk som måler temperaturen og smarte søppelbøtter som sier fra når de er fulle til busser som måler hvor god sjåføren er, eller et smart drivhus som måler temperaturer og fuktighet i jorden og kan starte vanningen av seg selv.

Applikasjoner i virkeligheten
De fleste av ideene og prototypene på konkurransegulvet har også applikasjoner i den virkelige verdenen, og det kan godt tenkes at noen av dem finner veien til produkter og tjenester en gang i fremtiden.

Vi tok turen innom for å se hva lagene jobber med:

Her viser Team AntibIoTics frem sensoren som måler livstegn.

Søker etter livstegn
Team AntibIoTics jobber med en sensorløsning som måler fukt, lyd og lys og som laster resultatene opp til skyen.

I tillegg viser de frem en sensorløsning som måler livstegn i et område på 2 x 4 meter, som kan brukes i for eksempel babymonitorer kombinert med sensoren som måler omgivelsene.

Team TrashTalk lager smarte søppebøtter.

Fremtidens søppelkasser
Team TrashTalk bygger sensorer for smarte søppelksser.

Disse kan måle hvor fulle søppelkassene er, sjekke om søppelkassen er åpen eller lukket, og til og med sjekke om brann og lignende.

Håpet er at disse smarte søppelkassene kan hjelpe til med å planlegge søppeltømmingen i byer, fordi man kan planlegge søpperhentingsturene etter områder der søppelkassene er mest fulle – ettersom alle dataene selvfølgelig lastes opp til skyen.

Denne lille bilen kan gjøre om fremtidens busser til miljøstasjoner.

Enda smartere busser
Team KnowIoT bygger en liten modellbil som er der fordi busser er for store til å ta med på en event som dette.

Planen er å bygge en sensorpakke som kan brukes i busser, som for eksempel kan måle avvik i asfalten og hull i bakken, ta bilder av dette og sende dem til for eksempel veivesenet.

Sensorene måler også vibrasjoner i bakken og finner brennbare gasser og svestøv, så bussene med disse sensorene blir automatisk også til miljømålestasjoner.

Kombinasjonen av alle sensorene vil interessant nok også fortelle passasjerene om hvor god sjåføren er til å unngå vibrasjoner fra dårlige veier og lignende – og alt lastes opp til skyen, såklart.

Dette ølfatet vet hvor mye som er igjen, og kan fortelle hva temperaturen er.

Ølfatet som rapporterer til mobilapp
Team Bespin lager et smart ølfat – som vil gjøre barbesøket mer brukervennlig og selvfølelig også digitalt.

Med det smarte ølfatet kan man bygge en app der man kan lese utvalget til puben på en mobil, samt finne ut hvor mye som er igjen på fatet og hva temperaturen på ølet er.

I appen kan man deretter bestille opp et kalt brygg og betale før man går til baren for å hente en halvliter med det valgte ølet fra bartenderen.

Drivhuset til Altran Gnomes måler temperatur og fuktighet og kan vanne plantene selv.

Drivhuset som vanner seg selv
Altran Gnomes-teamet står for den internasjonale delen av ArIoT ettersom det ene og alene består av svensker.

Her bygges det en prototype på et smart drivhus, som er stappfullt av sensorer som kan rapportere til en app eller til nettet.

Drivhuset måler blant annet fukt i jorden, temperatur i huset og fuktighet i luften.

Dermed kan drivhuset også vanne plantene om nødvendig når jorden blir for tørr, og temperaturen kan endres når det blir for varmt.

Alt sammen rapporteres selvfølgelig til en app – og med kamera kan du også se en livestream av at plantene dine vokser.

Team SmartAss viser frem en bitte liten EKG-sensor som kan brukes hjemme.

Bygger velferdsteknologi
Team SmartAss har satt seg store ambisjoner om å lage “velferdsteknologi” for å forbedre tjenestene til hjemmehjelpen og sykepleien, og har nok av ideer å jobbe med.

Poenget deres er at en stadig større del av befolkningen blir eldre, og at vi vil trenge teknologi for å avlaste de som jobber i sektoren.

Dermed får man ting som smarte bleier som varsler når de må skiftes, smarte babysmukker som også måler temperaturen og varsler når “verten” blir for varm, smarte stikkpiller som måler temperaturen og en trygghetsalarm som også sender bilde, slik at hjemmehjelpen kan vite om det er falsk alarm eller ekte drama.

Alle teknologiene som team SmartAss jobber med skal rapportere til weben eller en app, slik at sykepleiere på sykehjem kan få en oversikt på vaktrommet om hva som trenger å skiftes og hvem som trenger oppmerksomhet.

EvilCorp bygger kameradroner og ansiktgjenkjenningsprogramvare, som kan brukes til godt eller…?

Ansiktsgjenkjenning og gode hensikter
EcilCorp jobber på sin side med noe som virker litt mer lyssky, og de var forsiktige med å si nøyaktig hva teknologiene de arbeider med faktisk gjør.

Da laget var med i 2016, jobbet de med å vise hvordan kommersielle interesser kan bruke billig maskinvare for å høste data fra enheter med Wifi som går under dekke å være enhjørninger.

Enhjørningene er med denne gangen, også – men nå jobber de med bildegjenkjenningsprogramvare av en eller annen sort i prosjektet “Little Sister” – motparten til Big Brother.

Men det er visst bare i navnet, og de sier at dette bare er skummelt hvis man lever i en politistat

Etter det vi fikk med oss handler det om å samle flest mulig bilder fra deg gjennom offentlige kilder og å bruke ansiktsgjenkjenning, så du kan være med i databasen gjennom bilder tatt av vennene dine.

Men det kan også være så enkelt som å bruke den samme ansiktsgjenkjenningen til å åpne døren for deg hjemme – som er tilsynelatende uskyldig nok inntil du ender opp med en svær sentral database av ansiktsdata ett eller annet sted i skyen.

Vinneren kåres i kveld
Konkurransen har allerede pågått fra torsdag til nå, lørdag, og vinneren blir en kombinasjon av de som får flest poeng – som regnes ut etter “badges” for bruk av forskjellige teknologier og hacker, av en avstemning på gala-middagen i kveld, og av juryens vurderinger.

Du kan lese mer om konkurransen på ariot.no

Annonse