Om Apple ikke vinner frem i en høyere rettsinstans, kan de tvinges til alltid å gi kunder i Danmark en splitter ny enhet.
Om Apple ikke vinner frem i en høyere rettsinstans, kan de tvinges til alltid å gi kunder i Danmark en splitter ny enhet.

Annonse


Apple pålegges å gi danske helt ny iPhone – kan sette viktig presedens

En dansk rett har bestemt at Apple bryter med lovene i landet, og at de derfor må gi kunden David Lysgaard en helt ny mobil.

Kan sette viktig presedens
Apple ønsket å gi Lysgaard en brukt, men testet fungerende modell fra eget lager, i stedet for å gi kunden en ny en – selvsagt et problem med tanke på at det er en iPhone 4.

Poenget er dog at dette kan sette presedens i landet og at Apple derfor alltid, uansett, må gi kundene en helt ny modell, og ikke en som tidligere er brukt, blant annet fordi retten mener at salgsverdien vil være forringet om han ønsker å selge produktet.

Apple forsvarer seg med at de brukte modellene testes like nøye som nye enheter, men det hjalp dem ikke i denne rettsrunden.

Annonse


Retten har konkludert
Dette er saken som opprinnelig startet i 2014:

«Under sagens behandling i Forbrugerklagenævnet blev der indhentet en udtalelse fra en IT-sagkyndig. Den IT-sagkyndige udtalte, at de moduler, der kunne være genanvendt i den omhandlede iPhone 4 havde samme udseende, anvendelighed, levetid og salgsværdi som nyproducerede moduler, samt at en genproduceret telefon har et udseende, en levetid og anvendelighed, som svarer til en fabriksny telefon, men at den har en lavere salgsværdi.

Forbrugerklagenævnet traf afgørelse i sagen den 14. juli 2014 og bestemte, at forbrugeren var berettiget til at hæve købet. Forbrugerklagenævnet anførte, at Apple ikke havde foretaget omlevering i overensstemmelse med købelovens § 78, idet der var foretaget omlevering med en telefon, der indeholdt brugte moduler.

Da Apple var uenig i Forbrugerklagenævnets afgørelse, indbragte Apple sagen for Retten i Glostrup, hvor sagen har været behandlet under medvirken af 3 dommere. Der er nu afsagt dom i sagen, og retten er nået frem til samme resultat som Forbrugerklagenævnet. Apple var således ikke berettiget til at omlevere med en såkaldt genproduceret telefon, da denne kan indeholde visse genanvendte moduler, og forbrugeren havde derfor hævet aftalen med rette

 

Kilder:
Domstol.dk
MacRumors

Annonse