iPhone 7 Jet Black (til venstre) og iPhone 7 Plus svart er svært gode mobiltelefoner.
iPhone 7 Jet Black (til venstre) og iPhone 7 Plus svart er svært gode mobiltelefoner.

Annonse


TEST: iPhone 7 og 7 Plus – du kan takke Apple senere

September betyr ny iPhone, og verden går videre som alltid… eller?

Det er lenge siden vi ikke visste noe om Apples nye produkter før de ble lansert
Vi visste nesten alt om iPhone 7 flere måneder før Apple lanserte sine nye toppmodeller. Men som nesten alltid med Apple-produkter er det en ting å se bilder, og noe annet å holde i produktet.

Dermed starter vi anmeldelsen, like greit, med å snakke litt om designet som vi visste grunnet ryktene at ikke kom til å bli dramatisk endret. Så er heller ikke tilfellet, men vi er likevel mer happy over de små endringene enn vi forventet.

Først og fremst: både Black og Jet Black er modeller vi håper Apple alltid beholder, og som de burde ha tilbudt for lengst.

Annonse


Black er svartere, som vi nevnte i sniktitten, enn iPhone 5 er, mens Jet Black er Apple Watch Edition-utgaven av iPhone i år (men uten å koste mer, bortsett fra at den ikke finnes med 32GB lagringsplass, noe som ville gjort den rimeligere).

Jet fetter som bare pokker, så hater du polering er det bare å glemme den, men den er virkelig en perle. Vi tror vi holder med Black som er matt, men bare fordi Jet Black riper lettere og blir veldig fort tilsmusset.

Ikke bare liker vi de svarte bedre enn sølv, grå og gull, men de svarte modellene skjuler anntennestripene nesten 100 prosent, noe som gir en ganske dramatisk poserings-fordel.

De ser begge nydelige ut, spesielt Jet Black. Når vi plukker den opp vet vi ikke om vi ser på panelet eller baksiden.

iPhone 7 svart tar seg godt ut - det er ikke lett å se antennestripene til forskjell fra sølv og gull-modellene.
iPhone 7 svart tar seg godt ut – det er ikke lett å se antennestripene til forskjell fra sølv og gull-modellene. (Ill.: Trond Bie/ITavisen)
iPhone 7 Jet Black er griselekker.
iPhone 7 Jet Black er griselekker. (Ill.: Trond Bie/ITavisen)

Det måtte skje, hvorfor ikke i år?
Også til denne 3,5 mm-utgangen vi allerede er lei av å høre om, eller mer korrekt: mangelen på den.

Det har vært en haug med negativ presse fordi Apple som vanlig nekter å være bundet til gammel teknologi. Ved å fjerne den eldgamle pluggen frigjøres det plass på innsiden av mobilen til bedre høyttalere, bedre haptisk motor, større batteri og etc.

Selvsagt er det også en fordel at Apple, som eier Beats, kan dytte hodetelefoner mer aggressivt, og derfor noe dyrere produkter. Det gjelder for øvrig også for resten av lydbransjen, som med andre ord kan takke Apple for det samme.

En ting er at man i overgangspersioden vil trenge en adapter, men det er en liten irritasjon med tanke på fordelene: kabelfrihet, bedre lyd grunnet forsterkere i selve hodetelefonene og app-støtte for å endre lyden slik man selv ønsker den.

Dette i tillegg til frigjøring av ekstrem verdifull plass på innsiden av enhetene. Hver mm teller. Vi skjønner at dette er et vanskelig budskap å formidle kunden – det er ikke han eller hennes problem eller noe de skal tenke på.

Uansett følger det med en liten Lightning-til-3,5-utgang i hver iPhone 7-eske, så et giga-problem er ikke dette uansett hvordan man snur og vender på det.

Bluetooth er fortsatt jall
En enda større fordel er at Apple tvinger bransjen til å forbedre den trådløse lydkvaliteten og forhåpentligvis gjør det noe med Bluetooth. Kanskje de endelig skal gjøre parring mer elegant?  I 2016 er det fremdeles slik at vi til tider må parre på nytt, f.eks. i bilen (en 2016 Prius), fordi lyden ikke spilles av korrekt.

Oppdatert,

Det stemmer ikke at EarPods er de eneste med W1-brikken, også en rekke Beats-produkter har koblings-teknologien innebygget. Vi beklager feilen.

Vi holder ikke pusten, og det gjør ikke Apple heller. Derfor har de laget en ny type parring som hjelpes av deres egen brikke W1. Vi kommer tilbake til en test av AirPod som for tiden er de eneste med denne teknologien, men de er ikke tilgjengelige før ut i oktober.

Mange som har anmeldt mobilene bruker mye tid og irritasjon på å skrive at pluggen er borte, men tenker merkelig lite fremover, som jo også bør være en del av jobben. Vi tipper mange av testene vil se merkverdig gubbete ut om noen år når lydutgangen ikke er å finne noe sted.

Å informere leseren om hva fordelene og ulempene er har teknopressen gjort i mange måneder allerede, selv om det selvsagt må frem i anmeldelsen også.

Nei, det er selvsagt ikke en fordel å bruke en adapter, rett og slett fordi den er for lett å rote bort, men det holder ikke som tungtveiende argument mot fordelene.

Det blir som å tviholde på fysisk tastatur på mobilen, satse på Thunderbolt (Apple-teknologi) i stedet for USB (Apple var først med USB på et mainstream-produkt, iMac. Suksessen til iMac skjøt fart på USB-populariteten), eller heie på fysiske lagringsmedier i all tid fordi netthastigheten er dårlig akkurat der du bor. Verden må gå videre selv om det kan være tungt for noen å koble styr på en adapter.

Du kan jo pakke inn Jet Black, men da forsvinner også hele poenget.
Du kan jo pakke inn Jet Black, men da forsvinner også hele poenget. (Ill.: Trond Bie/ITavisen)
Jet Black er som mye annet best uten lær.
Jet Black er som mye annet best uten lær. (Ill.: Trond Bie/ITavisen)

Ytelse
Som alle nye iOS-produkter er også disse mye kjappere enn forgjengeren, men siden 6s også er svært kjapp, er det ikke like lett å merke hastighetsforandringene ved generell bruk av iOS som når man gikk fra 6 til 6s. Vi venter fortsatt på spill og programmer som virkelig tar nytte av Apples A10 Fusion-brikke.

Plus-modellen har 3GB RAM noe som betyr at apper starter kjappere og kan ligge lengre i dvale, men det er fortsatt ikke som med Android (på godt og vondt). Start Facebook, bruk så 3 til 5 apper, og Facebook må lastes inn på nytt igjen, selv med Plus-modellen.

Om dette er dårlig håndverk fra Facebook, eller om Apple gjør alt for å spare batteriet er ikke godt å si – trolig en kombinasjon? Du vil neppe bli skuffa over ytelsen, men multitaskingen er altså som den alltid har vært.

Til forskjell fra Samsung Galaxy S7 Edge er iPhone milevis foran ved bruk. Det finnes ikke etterslep i en eneste del av opplevelsen, og iOS 10 er enda kjappere og smidigere enn før. Dessuten er man garantert iOS-oppdateringer i flere år.

En iPhone er en iPhone og man garanteres god ytelse, mens man ved kjøp av Android-mobiler ikke alltid vet hva man får av opplevd ytelse og fremtidige OS-oppgraderinger.

Kamera
Det er lett å se at kameraene tar inn enda mer lys sammenlignet med 6s. 7 tar de beste bildene av noen iPhone, men det er en selvfølge.

Når det er sagt er bilder med dårlige og få lyskilder fortsatt for dårlige (grå og kjipe – se testbildene) sammenlignet med mange av konkurrentene, for ikke å snakke om dyre kompaktkameraer (ingen direkte sammenligning for øvrig).

De respekterte kamera-ekspertene, DxOMark, gir iPhone 7-kameraet 86 poeng mot fjorårets modell sine 84 poeng. Det er dog ikke nok til å ta tronen fra en rekke Android-mobiler, deriblant Samsung Galaxy S7 Edge, HTC 10 og Sony Xperia Performance. Vi er enige etter å ha testet Galaxy S7-kameraet.

Er bilder viktig for deg anbefales Plus-modellen i år mer enn noen gang tidligere: den har 2 x optisk zoom (zoom inn uten at bildene grøter seg til – dette er en hit!) og en flott portrettfunksjon som legger til dybdeeffekt med stort hell. Vi bruker begge omtrent hver gang vi bruker kamera-appen.

Vi venter på en Google Pixel XL som Google hevder har det beste mobil-kameraet noen sinne. De backer det opp med en testscore fra nettopp DxOMark Mobile score på 89 poeng.

Artikkelen fortsetter under bildet og testbildene.

To kameraer har noe for seg, synd 7 kun har ett.
To kameraer har noe for seg, synd 7 kun har ett. (Ill.: Trond Bie/ITavisen)

 

iPhone 7 Plus 2 x optisk zoom:

iPhone 7 Plus 2 x optisk zoom.
iPhone 7 Plus 2 x optisk zoom. (Ill.: Trond Bie/ITavisen)

iPhone 7 zoom:

iPhone 7 2x programvarezoom.
iPhone 7 2x programvarezoom. (Ill.: Trond Bie/ITavisen)

iPhone 7 Plus uten zoom:

iPhone 7 Plus uten zoom.
iPhone 7 Plus uten zoom. (Ill.: Trond Bie/ITavisen)

iPhone 7 uten zoom:

iPhone 7 uten zoom.
iPhone 7 uten zoom. (Ill.: Trond Bie/ITavisen)

iPhone 7 med 2 x optisk zoom:

iPhone 7 Plus med zoom.
iPhone 7 Plus med zoom. (Ill.: Trond Bie/ITavisen)

iPhone 7 programvarezoom:

iPhone 7 med programvarezoom.
iPhone 7 med programvarezoom. (Ill.: Trond Bie/ITavisen)

iPhone 7 Plus-portrettmodus/dybdeeffekt:

7 Plus med portrettmodus aktivert.
7 Plus med portrettmodus aktivert. (Ill.: Trond Bie/ITavisen)
iPhone 7 Plus uten portrettmodus.
iPhone 7 Plus uten portrettmodus. (Ill.: Trond Bie/ITavisen)

Skjermen
Det har gått endel hus forbi at panelet er bedre på 7-modellene, og det er lett å se at fargespektrumet er bredere denne gang. Dessuten er de 25 prosent mer lyssterke og tåler solskinn mye bedre uten at man må nistirre.

Bilder du knipser på disse mobilene tar seg helt fantastisk ut når du ser på dem på skjermen. Programvare, kamera, panel og OS er selvsagt optimalisert til tusen for å spille perfekt sammen, og dette gir resultater.

Men ikke tro oss alene, tro panel-ekspertene hos Display Mate. De er som oss forundret over hvor lite Apple (og andre testere) har fokusert på at skjermene er mye bedre i år:

«Steve Jobs verdsatte alltid veldig høyt skjermkvalitet og elsket å skryte av Apple-skjermer. Han ville definitivt vært veldig stolt av den eksepsjonelle ytelsen til iPhone 7-panelet, men  forferdet over hvor lite offentlig oppmerksomhet Apple har gitt til sin fremragende iPhone 7-skjerm, noe som gir et stort konkurransefortrinn de fleste forbrukere og anmeldere ennå ikke klar over.

Andre produsenter må spille catch-up nå fordi et nøkkelelement for å produsere en god smartmobil er et virkelig nyskapende og godt panel. De beste smartmobilene som er i forkant har alltid skrytt av sine super-høyteknologiske skjermer.»

DisplayMate gir panelet toppkarakter A (iPhone 6: A-).

iPhone 7 og 7 Plus-skjermen tar seg meget godt ut. Avbildet: 7 Plus.
iPhone 7 og 7 Plus-skjermen tar seg meget godt ut. Avbildet: 7 Plus. (Ill.: Trond Bie/ITavisen)

Batterilevettid
Samtidig som det er større batteriet i begge modellene, er A10-brikken bygget opp på den måten at to kjerner er for enkle oppgaver, mens de to andre er laget for tunge apper og spill.

Når mobilen kjører på de effektive kjernene, hevder Apple at CPU-en bruker så lite som en femtedel av energien i forhold til forrige års A9 som iPhone 6s tar nytte av.

iPhone 7 varer derfor to timer lenger enn 6s, mens 7 Plus varer en time lenger enn fjorårets Plus-modell. Vi kan bekrefte at batterilevetiden er god. Ved middels bruk har vi igjen rundt 30 prosent 11 på kvelden etter å ha brukt den hele dagen.

iPhone 7-batterilevetiden.
iPhone 7-batterilevetiden. (Ill.: Apple)
iPhone 6s-batterilevetiden.
iPhone 6s-batterilevetiden. (Ill.: Apple)

Hjemknappen
Som vi nevnte i sniktitten tok det litt tid å bli vant til den nye hjemknappen, men nå som vi har brukt modellene daglig siden 16. september, foretrekker vi den nye.

Ikke fordi den gir en så voldsomt mye bedre eller annerledes opplevelse (vi håper på programvarestøtte slik at den kan gjøre enda mer), men fordi nedtrykket føles fastere og er litt kortere. Det helhetlige kvalitetsinntrykket heves altså noen hakk mer i kombinasjon med den solide konstruksjonen av selve enheten.

Ingen stor greie, men ingen ulempe heller. Vi håper de gjør mer med den fremover, det kan bli kult.

Konklusjon
Eier du noe eldre enn en iPhone 6s og har lyst på en ny iPhone? Kjøp 7. Det er ikke sjanse for at du kommer til å angre.

Er du Android-bruker? Ingen ting med årets produkt fra Apple vil få deg til å endre mening. Apple er fremdeles Apple, og iPhone likeså, og det enda mer i år med drapet på 3,5 mm.

Eier du dog en 6s ser vi ikke noe poeng med å oppgradere i år, om man da ikke er helt avhengig av å ha en vanntett mobil eller smart kamera-zoom.

Det må uansett være irriterende for Apples kamera-team at de igjen må se seg slått på kamerakvalitet når lyskildene er svake, men de berger seg inn med smart zoom og portrett-funksjon.

iPhone 7 Plus er den beste modellen av de to takket være 1GB mer RAM, bedre kameraer og lenger batterilevetid. Problemet for mange er størrelsen. Det er litt for mye ramme i forhold til skjermstørrelsen. Vi håper på at iPhone neste år kvitter seg med mye ramme, får stålkanter og knappefri forside.

Sett i helhet er begge iPhone-modellene de beste mobilene, uten tvil, for de som ikke trenger alle ekstra-tingene og hobby-fiklinga Android leverer.

iPhone 7  Plus – karakter: 9/10

+ Lynkjapp og dønn stabil
+ God batterilevetid
+ Elegante og pene
+ Bedre kamera
+ Herlig panelkvalitet
+ Zoom-funksjonen og portrettmodus er supre funksjoner man bruker mye
+ Kvalitetskonstruert
+ Mangler 3,5-utgangen – dytter hele bransjen fremover. Ja til kabelfri hverdag.
+ iOS 10
+ 16GB er borte
+ Vanntett

– En rekke Android-konkurrenter har bedre kamera-ytelse i mørke omgivelser
– Mangler 3,5-utgangen – mange kommer til å rote bort adapterne sine

– Nesten samme design
– Ikke nok grunner til å oppgradere for mange med en forholdsvis ny iPhone

iPhone 7 – karakter: 8/10

+ Lynkjapp og dønn stabil
+ Ok batterilevetid
+ Elegante og pene
+ Jet Black er utrolig lekker
+ Bedre kamera
+ Herlig panelkvalitet
+ Kvalitetskonstruert
+ Mangler 3,5-utgangen – dytter hele bransjen fremover. Ja til kabelfri hverdag.
+ iOS 10
+ 16GB er borte
+ Vanntett

– En rekke Android-konkurrenter har bedre kamera-ytelse i mørke omgivelser
– Jet Black riper lett
– Mangler zoom- og portrett-modus
– Mangler 3,5-utgangen – mange kommer til å rote bort adapterne sine

– Nesten samme design
– Ikke nok grunner til å oppgradere for mange med en forholdsvis ny iPhone

Annonse