Den første Linux Mint-versjonen kom for ti år siden. Nyeste versjon er nummer 18 i rekken.
Den første Linux Mint-versjonen kom for ti år siden. Nyeste versjon er nummer 18 i rekken.

Annonse


Jeg er her for å overtale deg til å prøve Linux for første gang

Linux er enkelt, men det er mye å velge i. Jeg anbefaler Linux-nybegynnere å prøve Linux Mint.

Ikke alle er like lette
Som en som er over snittet glad i teknologi og løsninger har jeg prøvd en god del Linux-distribusjoner opp gjennom årene, noen med begeistring, andre var mer til irritasjon.

På testebenken har jeg hatt Debian, Ubuntu, PCLinuxOS og noen flere. Sistnevnte er forresten veldig god på bærbare.

Den første distro-en hadde jeg faktisk fifty-fifty følelse for når jeg testet for 15-16 år siden.

Annonse


Jeg ønsket meg en Debian-orientert løsning
Navnet? Mandrake (i dag heter distribusjonen Open Mandriva).

Jeg likte grensesnittet, løsningene og hurtigheten ekstremt godt, problemet var bare at OS-et løste seg støtt og stadig. Derfor vendte jeg tilbake til Windows.

Det gikk noen år før jeg fant noe tilsvarende til Mandrake, nemlig Linux Mint (basert på Debian og Ubuntu). Jeg hoppet ikke på toget med en gang, men testet etterhvert som det kom nye versjoner.

Test uten å rote til maskinen
Linux Mint er nettopp sluppet i versjon 18 og heter Sarah.

LM18, LM, eller bare Mint, som vi ofte omtaler Linux Mint som, er veldig fin til å prøve seg på hvis en vil prøve Linux for første gang.

Som mange andre nevner så kan du laste ned operativsystemet og kopiere til USB-minne. Fordelen med dette er at du da kan prøve LM før du bestemmer deg om du ønsker å installere på disken (noe Windows ikke kan).

Det er mange som kjører med oppstartsvalg, men jeg vil ikke anbefale det selv. Kjøp heller en ekstern SSD-disk som du kobler til USB-inngangen, og innstaller LM på den – da slipper du eventuelt å rote til det andre OS-et (Windows, f.eks.) om du ikke er helt sikker på hva du driver med.

Oppstarten går tregere (om du blir hekta på LM så er det jo selvsagt en fordel å installere direkte på den interne HDD/SSD med tanke på hastigheten), men du får testet LM samtidig som du beholder alle dine foretrukne innstillinger til neste gang du starter opp.

Vil du ikke ha LM mer så formaterer du den eksterne harddisken, og vips så er den klar til å ta i mot filer fra Windows igjen.

Artikkelen fortsetter under bildene.

Spotify er lett å kjenne igjen.
Spotify er lett å kjenne igjen.
Chrome også.
Chrome også.

– Forklar meg hvorfor Mint er så bra
Enkelt: overgangen fra Windows er nesten smertefri, spesielt med tanke på brukergrensesnittet og programmer. Alle distroene blir levert med standarprogram slik som nettleser, epostleser, multimediaspiller, kontorprogram, med fler. Det er et hav av muligheter.

Menyen er lik, men bedre organisert. Office og lignende ligger under kategorien Kontor, nettlesere under Internett, musikkspiller og videoavspiller ligger under media… du skjønner greia. Mappene er samtidig organisert slik at det er like enkelt å finne fram som i Windows.

Programbasen inneholder det meste du trenger (tusenvis av programmer), og enda mer du ikke har behov for. Du installerer ønsket program med kun et klikk, ferdig med det!

Startmenyen kategoriserer slik at det er lett å finne frem.
Startmenyen kategoriserer slik at det er lett å finne frem.

Skrivere er ofte et herk
Det som kan være en smule negativt er drivere til enkelte komponenter. Her må en være litt obs på hva man kjøper, spesielt alt-i-ett skrivere.

Kjøper du en Canon så er du ikke garantert å få den til å virke med Linux.

Dette er ikke Linux sin feil, men produsentene og oss forbrukere sin feil. Helst sistnevnte. Jeg mener at om vi forbrukere hadde vært flinkere til å bruke Linux så hadde produsentene vert flinkere til å lage drivere til flere plattformer enn det de gjør i dag.

HP har heldigvis støtte for Linux, dessuten har de har gode alt-i-ett skrivere. Brother er et annet godt valg. Så det finnes altså gode løsninger om en tørr å utforske teknologien litt utenfor sin komfortsone. Ikke minst er det spennende og interessant.

Mint sin innstillingsmeny.
Mint sin innstillingsmeny.

Hvor mye koster denne moroa?
Ingenting! Det er helt sant! Så og si alle Linuxdistroer er gratis å laste ned, og gratis å bruke. Det samme er programvaren du laster ned.

Tenk på hvor mye penger det er å spare for deg som forbruker, penger som du kan heller bruke for å få enda bedre PC, eller noe annet nytt du har behov for. Kanskje donere noen av de kronene du har spart til de som utvikler og vedlikeholder operativsystemet du bruker? Men igjen: dine penger, ditt valg!

Når jeg kjøper meg nytt datautstyr i dag så velger jeg maskiner som er OS-vennlige, uavhengig av hva jeg måtte velge å installere. D står jeg nemlig fritt til å kjøre det ene eller det andre, eller kanskje begge, slik jeg gjør i dag. Dette kalles frihet!

Og en siste ting: Du slipper å ta omstart for hver minste oppdatering, for ikke å snakke om at det er du som bestemmer når du vil oppdatere – dan det bli bedre?

Fortsatt skeptisk til Linux? Husk på at hvis du har en smarttelefon med Android så er den faktisk basert på Linux den også. Med andre ord har du jo så smått kommet i gang med Linux allerede, så kjør på!

Det er lett å oppdatere installert programvare.
Det er lett å oppdatere installert programvare.
Et ryddig skrivebord.
Et ryddig skrivebord.

Annonse