Stillbilde fra GoPro-video-en vi lagde på svært kort tid.
Stillbilde fra GoPro-video-en vi lagde på svært kort tid.

Annonse


Sniktitt: GoPro-dronen og Hero5 Black – vi brukte 30 sekunder på å lage denne videoen

Silicon Valley (ITavisen:) GoPro-sjef Nick Woodman har en menighet mange misunner.

Les alt om nye Hero5 Black, Session og Karma-dronen (norske priser og lanseringsinfo har vi også).

Vi kommer tilbake med en fullverdig test.

GoPro-menigheten
For når Woodman, California-surferen som startet selskapet i 2002 for å filme nettopp sin sport på kloss hold entret scenen i vinter-eldoradoet Squaw Valley i Lake Tahoe, California, måtte vi nesten proppe igjen ørene; så vanvittig var jubelen fra oppmøtte actionsports-stjerner og medarbeidere (selskapet er 1500 medarbeidere stort).

Annonse


Spesiell anledning
Men så er ikke dette en vanlig lansering. Dette er GoPro sin viktigste og største forvandling noensinne, fordi de går fra å være et maskinvareselskap til å være et livsstilsmerkevare med alle tjenester og programvare man trenger for å bruke kameraene.

– Dette er på mange måter vår iTunes, forklarte Woodman, og siktet neppe til brukervennligheten til Apples program, men det faktum at, GoPro som Apple, nå har et helt økosystem å tilby: automatisk sky-opplasting og apper til iOS, Android, Mac og Windows for enkelt å laste opp øyeblikkene på nett og dele med andre.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Nick Woodman på Q&A etter produktlanseringene.
Nick Woodman på Q&A etter produktlanseringene. (Ill.: ITavisen)

Så enkelt lager man video
Her er video-klippet Quik laget for oss. Det eneste man behøver å gjøre er å velge de delene av video-en man liker best, og Quik Desktop (beta) setter sammen øyeblikkene for deg.

Musikken velger man fra et innbakt musikkbibliotek. Punger man ut for GoPro Plus får man tilgang til mer. Plus lanseres i hele verden om noen måneder.

Quik Desktop til Windows og Mac har direkteopplasting til YouTube og Facebook, noe som gjør det enda enklere.

Her er vår video vi satt sammen på 30 sekunder. Opptaket er hentet fra GoPro 5 Black (ta også en titt på stillbilde kvaliteten nederst i denne artikkelen):

Stemmestyring er genialt
Det aller beste med de nye GoPro-kameraene, foruten at Session (den minste) er vanntett uten ekstra kamerahus, er talestyringen som fungerer utmerket (også på gebrokkent amerikansk) til å starte og stoppe opptak, og velge mellom bilde- og video-modus).

Med armbånd-tilbehøret (kan også festes på jakka – det er mye tilbehør til disse) kan man skru av og på selve enheten ved å snakke til den.

Dronen
Hero5-produktene ser ut til å være fine oppgraderinger, men det er dronen som får folk til å sperre opp øynene, om ikke annet fordi det er den første dronen fra et selskap som har en svært sterk merkevare.

Mange av de andre produsentene har ikke samme mulighet til å få en pangstart – dette er GoPro sin store mulighet til å gjøre droner mer attraktivt.

Om de klarer det er usikkert med en prislapp på over 11 000 kroner med kamera er usikkert, de blir neppe allemannseie i år. Pris og flyvetid (20 minutter) ødelegger nok for det.

Det er ikke det samme som at den er vanskelig å styre, det er faktisk svært enkelt. Vi testet ikke mer enn noen minutter, men skjønte greia med en gang.

Hold inne knappen for å starte, og styr like enkelt som et lekehelikopter (en simulasjon er bakt inn i styreenheten slik at man slipper å herpe dronen den første timen):

Denne karen er drone-godkjent av amerikanske myndigheter, noe som er et krav når man driver med droner kommersielt.

Stillbilde-kvalitet, GoPro Hero5, 12MP. Klikk på bildene for full oppløsning.

Hero5 Black-stillbilde.
Hero5 Black-stillbilde. (Ill.: ITavisen)
Hero5 Black-stillbilde.
Hero5 Black-stillbilde. (Ill.: ITavisen)

Annonse