Dette er vinterens store spill-PC-duell.
Dette er vinterens store spill-PC-duell.

Annonse


TEST: Så fete er vinterens heftigste spill-laptoper

For drøyt en måned siden var vi i København for å se på Acers nye, store spillsatsing.

Acer Predator G9 mot Multicom Kunshan P870
I den anledning mottok via toppmodellen av de bærbare spill-PC-ene, Acer Predator 17 G791 på testbenken. Dog holdt det ikke bare å teste én heftig spill-laptop, i stedet lagde vi likeså godt en spillduell.

På den ene siden har vi Acer Predator G9

Spesifikasjoner:

Annonse


  • Operativsystem: Windows 10 Home Edition.
  • Prosessor: Intel Core i7 6700HQ, 2,6 GHz. Turbo 3,5 Ghz.
  • Minne: 64 GB DDR4 SDRAM (4 x 16 GB).
  • Lagring: 512 GB SSD og 2 TB HDD.
  • Optisk: DVD-ROM.
  • Skjerm: 17,3″ LED-bakgrunnsbelyst. 1920 x 1080 piksler.
  • Grafikkort: NVIDIA GeForce GTX 980m, 4 GB GDDR5 SDRAM.
  • Lyd: Fire høyttalere, to subbasshøyttalere.
  • Trådløs: Wi-Fi 802.11ac, Bluetooth 4.1.
  • Grensesnitt: HDMI, Hodetelefon/mikrofon, 4 x USB 3.0, LAN, USB-C, DisplayPort, SD-kortleser.
  • Vekt: 3,9 kg.
  • Batteritid: Estimert 5 timer.
  • Pris: Rundt 30 000 kroner.

På den andre siden Multicom Kunshan P870

Spesifikasjoner:

  • 17,3″ matt 4K UHD-skjerm med oppløsning 3840×2160
  • NVIDIA GeForce GTX 980 8GB GDDR5 skjermkort (Maxwell)
  • Intel Core i7-6700K prosessor 4GHz ~ 4.2GHz, 4 kjerner
  • 32GB DDR4 2133MHz SO-DIMM RAM (4x 8GB)
  • 1024GB (2x 512GB) Samsung 950 Pro PCIe SSD M.2 i RAID 0
  • 1TB 7200rpm SATA 2.5″ harddisk
  • Bluetooth 4.1
  • 11 ac/a/b/g/n trådløst nettverkskort
  • 10/100/1000Mpbs nettverkskort
  • Fingersensor
  • 1 x HDMI 2.0 med HDCP
  • 2 x mini DisplayPort 1.2
  • 1 x USB 3.1/Thunderbolt 3 combo (Type-C)
  • 5 x USB 3.0 kontakter (en med power share)
  • 1 x S/PDIF digital utgang
  • 1 x Linje-inngang
  • 1 x Mikrofoninngang
  • 1 x Hodetelefonutgang
  • Minnekortleser (MMC, RS MMC, SD, mini SD, SDHC, SDXC opptil UHS-II)
  • Batteritid: omtrent 180 minutter (UMA modus)
  • Vekt: omtrent 4.8 kg med batteri
  • Pris: 34 995 kroner

Fem kategorier
På papiret er Kunshan P870 kongen på haugen: GeForce GTX 980, Intel Core i7-6700K, 4K-skjerm, 1 TB SSD, 32 GB minne og en haug av tilkoblingsmuligheter gjør den til et toppspekket PC-monster. Glem dog ikke at den er omtrent 5000 kroner dyrere enn Predator G9.

Vi kommer til å bedømme PC-ene på ulike områder før vi til slutt eventuelt kårer en vinner i konklusjonen.

  • Design og kvalitet
  • Tastatur og styreflate
  • Skjerm
  • Tilkoblinger og ekstra funksjoner
  • Grafikk og ytelse

Design og kvalitet
Begge PC-ene har skjermer på 17,3 tommer, noe som i utgangspunktet vil tilsi at de er sånn omtrent på samme størrelse. Kunshan er uten tvil den største av dem, den er både høyere, tykkere og bredere. Dette er mest sannsynlig gjort for å få plass til grafikkortet og nok kjøling til å holde PC-en ved en komfortabel temperatur ved høy belastning.

Både Kunshan og Predator G9 har noe jeg vil kalle et klassisk spill-PC-design: chassiset er sort med spreke former og fargede lys både på lokk og på tastatur. På Kunshan kan man selv velge farge på lysdetaljene, mens Acer-maskinen er låst til Predator-rød. Sistnevnte har også en sprek Predator-logo på topplokket.

Mens Kunshan har en hard, blank plastoverflate, har Acer gått for en litt mer mykere plast som gir PC-en en mer behagelig overflate. Samtidig som Predatoren føles mer velbygd. Ingen slang eller knirking i verken topplokket eller resten av maskinen. Den føles veldig solid.

Vinner: Acer Predator G9.

Design er en smakssak, men jeg føler at Predator G9 har et hakket sprekere design.
Design er en smakssak, men jeg føler at Predator G9 har et hakket sprekere design.

Tastatur og styreflate
Multicom har valgt et litt mer tradisjonelt tastaturoppsett men lite luft mellom tastene, mens Acer har gått for det mer moderne «øy»-tastaturet. Førsteinntrykket var at Acer hadde et overlegent tastatur, men etter å ha skrevet litt mer på Multicom-maskinen er jeg neimen ikke sikker.

Kunshan har en mykere følelse og fingrene glir lett over tastene, samtidig som jeg også liker at Predator-tastene er litt mer faste. Pluss til Multicom for at man kan stille fargene på det bakbelyste tastaturet individuelt.

Når det kommer til styreflaten var det for så vidt ingen konkurranse. Predator G9 har støtte for Windows 10s «Precision trackpad», som kort og godt betyr at det er mulig å bruke standard flerfingergester i operativsystemet.

Multcom har dessverre ikke det, og jeg savner virkelig å kunne bruke trefingergesten til å bla rundt i applikasjoner.

Vinner: Acer Predator G9.

Vi anbefaler uansett å bruke spill-mus med disse PC-ene.

Predator G9 har et nydelig tastatur og en meget godkjent styreflate.
Predator G9 har et nydelig tastatur og en meget godkjent styreflate.

Skjerm
Dette er kanskje den første store forskjellen på PC-ene. Kunshan P870 har en matt 17,3-tommers 4K-skjerm med en oppdateringsfrekvens på 60 Hz. Acer Predator G9 har en matt 17,3-tommers 1080p-skjerm med oppdateringsfrekvens på 60 Hz.

Ingen av dem har støtte for verken NVIDIAs G-sync eller AMDs FreeSync, og det er for så vidt litt skuffende. Dog har Predator G9 mulighet for G-sync på eksterne skjermer som støtter teknologien.

Det er ingen tvil om at Kunshan har en bedre skjerm. Fargene og kontrastene er dypere og du får virkelig gleden 4K-skjermen i spill som støtter det, blant annet Star Wars Battlefront og The Witcher 3. Dog er det litt problemer med vindusskalering i ulike programmer, blant annet Origin. Spesielt samboeren, som er en ivrig Final Fantasy-spiller, var svært imponert av skjermen på Kunshan P(70.

Vinner Multicom Kunshan P870.

4K-skjermen på Kunshan P870 er svært lekker.
4K-skjermen på Kunshan P870 er svært lekker.

Tilkoblinger og ekstra funksjoner
Her stiller begge PC-ene på aller høyeste nivå. Begge har HDMI, USB 3.0, USB-C/Thunderbolt 3, hodetelefon-utgang, mikrofon-inngang, minnekortleser og ethernet-port.

Kunshan har i tillegg miniDisplayPort, S/PDIF-utgang, linje-inngang og fingersensor. Acer har i stedet valgt å gå for DisplayPort i tillegg til HDMI. Det er uansett ikke her valget av PC ligger.

Acer har gjort noe smart med Predator G9: reversible vifter. Disse går andre veien og skal sørge for at støv og annet uønsket skit holder seg utenfor PC-en. Disse går automatisk hver tredje time, så lenge viftene ikke går på maks, eventuelt kan man gjør det manuelt gjennom et program.

I tillegg har Predator G9 en tredje vifte. Ja, det stemmer. Ønsker man kjølig og ikke er avhengig av det optiske drevet, kan man enkelt bytte ut drevet med en ekstra vifte. Genialt.

Når det er sagt, er det ingen av PC-ene som sliter med varme. Begge har en behagelig til høy temperatur under høy belastning. Jeg har lagt merke til at viftene på Kunshan i perioder går for fullt selv ved liten/ingen belastning, men dette er nok noe som kan stilles.

Vinner: Acer Predator G9.

Kunshan P870 er litt større enn konkurrenten.
Kunshan P870 er litt større enn konkurrenten.

Grafikk og ytelse
Det mest interessante med denne duellen, er selvfølgelig ytelsen. Bare for å ha sagt det: begge maskinene yter fantastisk bra. En yter riktignok bedre enn den andre.

Vi kan la tallene snakke for seg:

Geekbench

Kunshan P870 er overlegen i Geekbench-testen.
Kunshan P870 er overlegen i Geekbench-testen.

Kunshans Intel Core i7-67ooK-prosessor er lynrask, og det ser man klart i Geekbench-testen. Predator G9 Intel Core i7-6700HQ har ingenting å stille opp her.

3D Mark

Kunshan P870 er også kongen på haugen i 3D Mark.
Kunshan P870 er også kongen på haugen i 3D Mark.

Kunshan P870 bruker GeForce GTX 980 som yter meget godt. Tallene fra 3D Mark viser at Kunshan yter godt over gjennomsnittet, men hakket bak de beste stasjonære PC-ene.

Bildefrekvens

Ytelsen er upåklagelig med begge PC-ene. Kunshan P870 best.
Ytelsen er upåklagelig med begge PC-ene. Kunshan P870 best.

Det er heller ingen overraskelse at Kunshan også finner på bildefrekvenstesten. The Witcher 3 har en bildefrekvens på maksimalt 60 bilder per sekund, og Kunshan P870 ligger nesten stabilt på maks hele tiden.

 

Vi kjørte alt på maks på Kunshan P870. Det gikk ikke like bra.
Vi kjørte alt på maks på Kunshan P870. Det gikk ikke like bra.

Vi måtte selvsagt sjekke hvor bra Kunshan P870 presterte ved maksimale innstillinger. Et betydelig fall i bildefrekvensen, men fortsatt absolutt godkjent.

Multicom Kunshan P870 presterer svært godt i 4K, selv om den ikke er på høyde med de beste stasjonære PC-ene. Predator G9 er på ingen måte en lettvekter, men må se seg slått her.

Vinner: Multicom Kunshan P870

Konklusjon
Det er sjelden undertegnede har gleden av å bruke to så heftige PC-er. Jobb-PC-ene består av en alt-i-ett-maskin fra Dell med GeForce 970m og MacBook med Intel HD Graphics, og spillingen foregår i all hovedsak konsoll.

Hva begge disse PC-ene er kapable til, er svært imponerende. Kunshan P870 med 4K skjerm og ekte GeForce 980-grafikk, og Predator G9 med et skjermkort som ikke skiller seg dårlig ut på noen måte, 64 GB minne og en rekke kjekke tilleggsfunksjoner som reversible vifter og en ekstra vifte.

Å kåre en vinner er på ingen måte lett. På den ene siden er Kunshan P870 overlegen på ytelse og skjerm, men det er ikke alt i Windows og heller ikke alle spill som er optimalisert for den høye 4K-oppløsingen, i tillegg hadde vi til tider flere problemer med NVIDIA-driverne. Testene våre viser også at bildefrekvensen nærmest halveres på maksimale innstillinger. Pluss for omfattende tilpasning av fargene på det bakbelyste tastaturet og lysdetaljene på baksiden – noe jeg vet flere spillere vil sette pris på.

Predator G9 er en mer stillegående maskin, tastaturet og styreflaten er meget bra, byggekvaliteten er en topp-PC verdig, den er hakket lettere enn konkurrenten og batteriet, selv om det ikke klarer fem timer, overgår Kunshan P870 til gangs. Samtidig som den er rundt 4—5000 kroner billigere enn konkurrenten, er min mening at Acer Predator G9 totalt sett er et bedre kjøp.

Når det er sagt, er man villig til å bruke så mye penger på en bærbar spill-PC, kan man ikke gå feil uansett hvem av dem man går for.

Annonse