Forkser Deepak Solanki demonstrerer hvordan datastrømmen stopper når han legger hånda foran lyset.
Forkser Deepak Solanki demonstrerer hvordan datastrømmen stopper når han legger hånda foran lyset.

Annonse


Li-fi fungerer, og er 100 ganger kjappere enn Wi-Fi!

Forskere fra Tallinn i Estland har testet det som kanskje blir oppfølgeren til WiFi.

Nå tester de det på ordentlig
Dette høres veldig teoretisk ut tenker du kanskje, og det gjorde vi også til vi leste at de har testet teknologien i kontorbygg og industrielle områder allerede, og har klart å overføre 1GB i sekundet.

– Vi kjører pilot-prosjekter innen forskjellige industrier der vi kan prøve VLC («visible light communication»)-teknologi, forklarer Deepak Solanki, sjef for det estlandske teknologi-selskapet Velmenni.

Fordelen med den nye teknologien er at siden lys ikke kan fraktes mellom fysiske ting som en vegg, blir nettet mye sikrere mot hacking utenfor kontoret eller hjemmet.

Annonse


Utrolige hastigheter allerede i 2011
Li-Fi ble ikke forsket frem av Velmenni, men av Harald Haas fra Universitetet i Edinburg i 2011 (vi skrev om teknologien i august samme år).

Han demonstrerte allerede den gang at ett blinkende LED-lys kan overføre mye mer data enn et radiotårn.

I lab-tester har de allerede klart å overføre 224 gigabits i sekundet – det er 18 filmer på 1,5GB hver det, lastet ned hvert eneste sekund.

Se Velmenni demonstrere med mobil:

Slik fungerer det
Science Alert forklarer:

«VLC bruker synlig lys mellom 400 og 800 terahertz. Enkelt forklart fungerer det som en veldig avansert form for morsekode.

Akkurat som å skru et lys av og på i et spesielt mønster, så kan et LED-lys som skrus av og på i ekstreme hastigheter brukes til å skrive og overføre data i binær-kode. Dette går så fort at man mennesker ikke kan se blinkingen.»

Haas forklarer fra en TED-presentasjon fra 2011:


Kilder:
International Business Times
Science Alert

Annonse