Annonse


–Vi gjør mer i nettleseren enn Apple gjør i Garageband

Silicon Valley (ITavisen:) Det svenske selskapet Soundtrap har laget et musikkinnspillingsprogram for nettleseren – det er ikke gode nyheter for Apple.

Amerikanske skoler synes Apples maskiner er for dyre
For en rekke amerikanske skoler har snudd Apple ryggen og handlet inn Google Chromebooks istedet. 

Disse billig-maskinene leveres selvsagt ikke med Apples Garageband-programvare, et program mange elever har blitt vant til.

Men hva gjør man så med en maskin og et operativsystem som kun er en nettleser?

Annonse


Man har ikke så mange valg om man ikke vil bruke dårlige og utdaterte Flash musikkprogrammer, eller Soundtrap, bygget med HTML 5 i kombinasjon med WebRTC og Webaudio.

En nettleser er alt som skal til
I front for Soundtrap AB står CEO Per Emanuelsson.

Vi fikk mulighet til å slå av en prat med Emanuelsson i forbindelse med hans frierferd i Silicon Valley. Soundtrap er nå nemlig offisielt ute av beta-teststadiet:

– Vi lanserte den første beta-en i slutten av 2013, men den inneholdt lite. Den manglet jo blant annet loops og instrumenter. Deretter la vi til funksjonalitet gjennom hele året, og i tredje kvartal 2014 tok beta-en den formen den har i dag med videochat og samarbeids-funksjoner.

– Er det noe dere gjør i deres HTML 5-app som Apple ikke gjør i Garageband?

– Absolutt. De har ikke samarbeidsfunksjonen Soundtrap har, man må sitte på samme WiFi-nett og kan kun samarbeide med Apple-enheter.

De mangler også video-chat og et musiker-samfunn som gjør det lettere å finne likesinnede. Dessuten fungerer vi på iOS, Android, Chromebook, Mac og Windows.

Alle kan samarbeide
Det spesielle med Soundtrap er altså at man ikke trenger å installere programvare siden alt kjører i nettleseren (man trenger ikke engang effektboks til gitaren, bare plugg den inn i maskinen, og Soundtrap serverer effekter også), men at man kan samarbeide på tvers av de store økosystemene:

– Dette er det eneste nett-studioet som lar deg produsere musikk på en Chromebook eller Windows-PC der du deretter kan invitere en gitarist som bruker en Mac og finne en ny keyboardist som bruker en iPad på andre siden av verden.

Så kan du avslutte låta med en dyktig vokalist på andre siden av gata som bruker en Android-smartmobil, skryter Emanuelsson.

Soundtrap trenger kun en HTML 5-nettleser for å fungere, og er derfor kompatibel med alle økosystemer på markedet. Selskapet avslører samtidig at det kommer apper til Android og iOS i høst. (Ill.: Soundtrap AB)

Tett Google-samarbeid
At de var tidlig ute med denne typen program i nettleseren betød også at de var tidlig ute som utviklere med å prøve seg frem med WebRTC og Webaudio – to nettstandarder Google står i bresjen for.

De to selskapene har ikke noe formelt samarbeid, men siden Googles nettlyd-team sitter i Stockholm, akkurat som Soundtrap (de har 14 medarbidere i Sveriges hovedstad), avslører Emanuelsson at de ofte hjalp Google med å rette feil og forbedre standardene. 

Plutselig vekst
– I januar i år hadde vi 20 000 brukere. Nå har vi 120 000. 300 amerikanske skoler bruker Soundtrap. Det overrasket oss at så mange fant programmet vårt da vi ikke tilbød skole-lisenser.

Sjefen avslører at det skal lanseres skole-lisenser i løpet av sommeren, og at disse blir rimeligere enn forbruker-abonnementene.

Nå som selskapet har fått første forsmaken på suksess, kan vi forvente at dere allerede nå ser på andre segmenter?

– Nei, fokuset er Soundtrap. Vi skal markedsføre programmet fremover, samtidig som vi jobber med mobil-apper til Android og iOS. De lanseres etter sommeren. Vi har ingen planer om å lage programmer til OS X eller Windows – hele poenget er jo at det Soundtrap kun krever en nettleser.

Soundtrap tilbyr en gratis-versjon (maks frem prosjekter), og to betal-versjoner:

* Pro: 3,99 dollar måneden (50 prosjekter)

* Premium: 7,99 dollar måneden (ubegrenset med prosjekter)

Slik fungerer Soundtrap:

Annonse