Annonse


Nå har vi testet den

San Francisco (ITavisen:) Så har vi endelig fått testet Apples mye omtalte smartklokke.

Følg vår eksklusive dekning direkte fra Silicon Valley og San Francisco med taggen siliconvalley.

En fullverdig test av Apple Watch kommer senere.

Fullt hus
Det er flere grunner til at dette produktet er helt spesielt for selskapet. Det er den første nye produktkategorien fra Apple på fem år, og Tim Cooks første siden Steve Jobs’ død i 2011.

Annonse


Litt over klokken 09:00 amerikansk tid var Apple-butikken i Downtown San Francisco stappfull av kunder, men ikke så stappa at det ikke var mulig å teste demo-klokkene.

De vi kunne prøve på kunne vi ikke teste, mens de fastmonterte kunne vi trykke oss rundt i, men ingen av dem var parret mot en iPhone.

Les også: Apple Watch er allerede utsolgt.

Apples første helt nye produkt etter Steve Jobs får selvsagt mye oppmerksomhet denne dagen. (Ill.: Trond Bie/ITavisen)

Vi vet ikke om vi elsker designet, men magneten på denne er genial. Samtlige modeller vi testet satt behagelig på håndleddet. (Ill.: Trond Bie/ITavisen)

God service
Vi slapp faktisk å vente, men for å prøve en på må du booke en time hos en Apple Store-medarbeider.
Det var mange av dem idag, likevel tok dette drøye 30 minutter. 

Selvfølgelig, dager som dette er det veldig få av for Apple. Førsteinntrykket er svært viktig, spesielt med tanke på at klokka markedsføres mer som et luksusprodukt enn noe annet Apple-produkt har tidligere.

Sport-modellen, den billigste, er litt lettere og har et annet hus-materiale. (Ill.: Trond Bie/ITavisen)

Ikke så stor skjerm
Det første som slo oss er at den største av to modeller, den på 42 mm (den minst måler 38), ikke er så stor som vi trodde – derfor er også den digitale krona viktig. Mer om dette senere.

Vi fikk ikke nok tid med den, men førsteinntrykket er nesten kjedsomt repetitivt:

Kvaliteten på designet, og hvordan klokka er satt sammen, er av klassisk god Apple-kvalitet, og mye bedre enn alle andre smartklokker vi har testet.

Tim Cook og Jony Ive har ikke snublet på dette området.

42 (venstre) og 38 mm. (Ill.: Trond Bie/ITavisen)

Merket ikke etterslep
Vi har lest de tidlige testene av klokka der det påstås at den faktisk har litt for dårlig ytelse for å drive ting rundt uten å hikke.

Dette merket vi ingenting til. Men igjen: Vi hadde kort tid, og ingen av klokkene vi testet var parret mot en iPhone. Dette er nok forklaringen da klokka visstnok blir merkbar tregere ved bruk av lokasjonstjenester.

Den billigste er lettere, men mangler safir-glass
Det er to modeller som gjelder for de aller fleste, altså de som ikke er millionærer: Sport-utgaven, og Watch-modellen.

Førstnevnte har ikke safir-skjerm (men er også en god del lettere), men et annet materiale som visstnok er mye mer slitesterkt enn Gorilla Glass som er utstyrt på Apples iOS-produkter (kanskje blir denne beskyttelsen å finne i andre Apple-produkter også. Det hadde vært klassisk om de droppet en tredjepartsprodusent som Gorilla for å gjøre det selv).

Watch-modellen har en skjerm av Safir, noe som ikke bare gjør den mye mer slitesterk enn en iPhone-skjerm, men som også visstnok gjør den i stand til å tåle høye fall (og en drill).

Apple Watch kan leveres med noen skikkelig flotte armbånd, også disse av upåklagelig kvalitet, men det koster. (Ill.: Trond Bie/ITavisen)

Uvant knappefunksjon
Det er ingen manual måte å skru av skjermen på. Vi trodde det var knappen ved siden av den digitale kronen, men dette er ikke av-knappen som på andre Apple-produkter. Nei, den henter frem kontaktene dine. Uvant.

Apropos den digitale kronen: Den fungerer akkurat slik vi hadde håpet på. Med denne blar du i lister, og zoomer inn og ut av app-biblioteket.

Den digitale kronen er effektiv. Det bør bare være et tidsspørsmål før Android-konkurrentene finner ut at fingrene våre er for store for så små skjermer, og lager noe tilsvarende. (Ill.: Trond Bie/ITavisen)

Varsler på nye måter
Også har jo Apples første smartklokke avansert vibrering som kan sende flere vibrasjonstyper enn en mobil (avhengig av varseltype), og en skjermteknologi lik den som er bakt inn i styreflaten på nye MacBook Pro og MacBook.

Sistnevnte brukes for å endre klokkeansikt ved å trykke litt ekstra hardt på skjermen. Det er en minst like snodig følelese på styreflaten på en MacBook Pro som lurer deg til å tro at den har fysiske klikk (vi trodde faktisk ikke vi testet den nye modellen).

Førstinntrykket av klokka er god den, men trenger vi en? Vi har ingen anelse. Blir den en større forstyrrelse når man er sammen med andre, istedet for å avbelaste mobilen? Godt mulig.

Til syvende og sist er det nytteverdien (altså appene, som i skrivende stund kjøres på en parret iPhone, apper som drives av selve klokka kommer senere) som vil avgjøre om det blir en slager, og da må Norge få Apple Pay, for det er visstnok en av de beste funksjonene til Apple Watch.

Selv sensorene på baksiden tar seg godt ut, men vi fikk ikke testet dem i butikken. (Ill.: Trond Bie/ITavisen)

Annonse