Annonse


Denne norske appen straffer deg om du rører mobilen

– Var det ikke bedre før, da man kun delte øyeblikk med de man faktisk var sammen med, spør de norske apputviklerne.

Les også: Slik var det å bruke dummobil i to uker.

Hva i huleste er «phubbing»?
Såkalt «phubbing» (uttales føbbing) har blitt en velkjent fenomen de siste årene. Ordet beskriver handlingen der man overser andre personer i sosiale lag, ved å se på smarttelefonen istedet.

En egen dedikert nettside for fenomenet er til og med å finne på nettet. På stopphubbing.com, forsøkes det – med en humoristisk snert – å gjøre folk bevisst på den oppsiktsvekkende utviklingen som har foregått de siste årene.

Annonse


Også her i Norge har phubbing blitt et stadig mer aktuelt og viktig tema.

Joakim Skuland driver Stavanger-selskapet bak StaySocial, Altinett AS. (Ill.: Altinett AS)
 

Irritasjonsmoment
– Jeg har lenge irritere meg over at flyten i samtaler har blitt stykket opp fordi folk tar opp smarttelefonene sine. Fokuset har blitt flyttet fra å kommunisere med de man er sammen med, til å bli oppslukt av telefonen.

Ordene kommer fra Joakim Skuland (28), som driver det Stavanger-baserte selskapet Mith Media AS.

Han og fetteren Ole André Skuland Olsen (26) har vært vitne til en lynrask teknologiutvikling, og de har sett med egne øyne hvordan smarttelefonbruk kan begrense den mentale tilstedeværelsen  i sosiale settinger.

Dette var grunnen til at Joakim fikk en idé som han presenterte for Ole André, Ideen gikk ut på å lage mobilapplikasjonen StaySocial.

Mer enn bare enda en app
Navnet høres kanskje ut som en hvilken som helst sosiale medier-app, men det er et stykke fra sannheten, forsikrer de to teknologi-interesserte mennene.

StaySocial handler nemlig om å ikke bruke telefonen.

Den handler om legge til rette for mindre mobilbruk, ved å gjøre det hele til en morsom konkurranse.

Dette er «phubbing». (Ill.: stopphubbing.com)

Kort fortalt går konkurransen ut på å straffe den første som tar opp telefonen mens man spiller.

– Konsekvensen av å ta opp telefonen velger du på forhånd. Det er lagt inn en del konsekvenser på forhånd, for eksempel  kan man måtte ende opp med å betale for neste ølrunde, eller å måtte si til servitøren at man er stor fan av Gossip Girl.  Man kan også legge til sanksjoner på egen hånd.

Ole André Skuland Olsen er lei av at mobilen ødelegger for det sosiale. Han er neppe alene om å mene. (Ill.: Ole André Skuland Olsen)
 

– Overveldende respons
– Er det ikke et merkelig paradoks at dere har laget en app som skal sørge for mindre mobilbruk?

– Jo, det kan virke noe paradoksalt at man må bruke telefonen for å ikke bruke telefonen. Men responsen har vært overveldende. Folk sier at konkurranseinstinktet vekkes til tusen og at det går sport i å ikke bruke telefonen. 

Litt av grunnen er nok det minimalistiske designet. Det vises nemlig at apputviklerne har fokusert på å gjøre applikasjonen så enkel som mulig.

Når man startet applikasjonen velger man enkelt hvilken sosial situasjon man befinner seg i. Etterpå velger man ønsket konsekvens av å ta opp telefonen, og deretter inviterer man ønskede deltakere. De inviterte har da to minutter på seg for å akseptere invitasjonen, og når spillet startes legger man fra seg telefonen.

Derfor lagde de StaySocial
Den første mobilskjermen som lyser opp, altså av å bli løftet opp, vil sørge for å varsle de andre om hvem som tapte. På denne måten skal det litt til for å sniktitte på telefonen.

– Hvorfor lagde dere StaySocial?

– Vi ser at dette er et problem både for unge og eldre.  Jeg leste en sak hvor moren ikke fulgte godt nok med når barnet gjorde lekser fordi hun var for opptatt av å lese på facebook. Eller at faren ikke fikk med seg sønnens første mål. Vi ønsker å skape en kul app som fører folk tettere sammen, sier Joackim.

Som ikke legger skjul på at de har det internasjonale markedet for øyet.

– Vi ønsker å bevise at man ikke trenger å komme fra San Francisco, Berlin eller Stockholm for å lage en app som brukes over hele verden.

* Prøv til iOS.

* Prøv til Android.

Annonse