Annonse


Så enkelt som bare Apple gjør det

Nå kan alle som ønsker teste Apples nye foto-galleri og redigeringsverktøy Photos. Det nye programmet er nemlig en del av OS X beta-versjon 10.10.3.

Sømløst
Photos er en naturlig progresjon for Apple og selskapets tilnærming til varemerker, for bildeprogrammet til iOS heter akkurat det samme, og har gjort det i lengre tid.

Akkurat som at navnet er Apple Watch, og ikke iWatch, har de kvittet seg med iPhoto.

Det er ikke bare navne-strategien som er endret for en mer helhetlig produkpresentasjon – grensesnittet er nesten ikke der.

Annonse


Photos ser ut som en helt naturlig funksjon bakt inn i Yosemite, og ikke som et separat program.

Det er en bilde-app, så selvsagt skal bildene få mest plass. Funksjonene dukker ikke opp før du ber om det. (Ill.: ITavisen)

Kludrer det ikke til
Photos dedikerer nesten all plass til hele poenget med programme; Bildene. Bruker du en Mac med styreflate er gest-støtten akkurat slik vi håpet på:

«Knip» ut tre ganger for å se bildene per år, eller sikt deg inn på ett bestemt bilde for å hente det frem i fullskjermsmodus.

Når ett enkelt bilde er valgt, får du tilgang til «Edit»-knappen oppe til høyre. 

Grensesnittet dempes i rediger-modus. Photos er på ingen måte et alternativ til Photoshop: Du får standardfunksjoner som beskjæring, filtre og auto-forbedring. (Ill.: ITavisen)

Pass på linja
Første gang du starter opp programmet, og såfremt du ikke har bilder lokal-lagret på maskinen, starter Photo med en gang å laste ned alle bildene du har lagret i iCloud – dvs. alle bilder som allerede befinner seg på din iPhone eller iPad om du eier en eller begge av disse iOS-produktene.

Det er ikke noe galt med å gjøre det automatisk, men vi savner en bedre informasjon (mange programmer synder her: Det skal da ikke så mye til å vise opp og ned-hastighet?).

Om man ikke er klar over dette, og sitter på en svak ADSL-linje, vil du kanskje merke at hele nettet kneler grunnet alle datatrafikken.

Delte bilder. (Ill.: ITavisen)

Fire kategorier
Photos er delt opp i fire deler: Photos kategorisert kronologisk, Shared (altså delte album), Albums (inkludert ansiktsgjenkjenning) og Projects (her plukker du selv hvilke bilder du ønsker skal være en del av dette).

Det vi anbefaler å teste programmet, det er stabilt nok til å brukes på primær-maskinen, men er du veldig redd for bildene og ikke har annen backup enn på iCloud, er det kanskje greit å vente noen uker til den endelige versjonen av OS X 10.10.3 med Photos lanseres.

Photos er uansett en flott forbedring. Den er lynkjapp, enkel og gjør det samtidig lett å dele bilder med venner og kjente. Dessuten er den god kompis med iOS.

Del en eller flere bilder kjapt til tilkoblede tjenester. (Ill.: ITavisen)
Det er ikke mange innstillinger å boltre seg i, og det er egentlig helt greit. (Ill.: ITavisen)
2 av 2: iCloud-innstillinger. (Ill.: ITavisen)

Annonse