Annonse


Så mye råere er Raspberry Pi 2

Nå har vi hatt tid til å teste Raspberry Pi 2, og vi er imponerte over ytelsen, selv om dette definitivt fortsatt er et fikle-produkt om man skal bruke det til annet enn video, bilde og lyd.

Imponerende ytelse for prisen
Organisasjonen bak den svært billige knøttmaskinen lovte seks ganger ytelsen. Etter å ha lekt oss rundt i Raspbian (en Debian-variant:
raspberrypi.org/downloads) tror vi på dem: Andre generasjon er mye kjappere.

Du kan gjøre en rekke ting samtidig i OS-et uten at man merker store etterslep. Eksempler på dette er nettleseraktivetet, oppdatering av OS-et i terminal-vindu og et enkel spilling.

En fin ytelsestest å kjøre alt dette i bakgrunnen samtidig som man hakker løs i Minecraft-verdenen. Dette fungerer fint, for Minecraft kjørte silkemykt.

Annonse


Enkelt å installere OS
Installasjon av Raspbian er veldig enkelt. Det er bare å kopiere over installasjonsfilene til et miniSD-kort, putte det tilbake i maskinen og starte opp. OS-et er klar til bruk på under 10 sekunder etter kaldstart.

Etter at Raspbian er installert, er det smart å oppdatere programvare og OS-kjerne. Dette er også veldig enkelt, og gikk helt smertefritt.

Det som skal til for å utføre dette er å åpne terminalvinduet, og utføre følgende kommandoer (Kilde):

1. sudo apt-get update

2. sudo apt-get upgrade

3. sudo rpi-update (krever omstart)

Du vil også under oppdatering og oppgradering merke hvor mye bedre ytelse denne maskinen stiller til rådighet.

Ingen stor multimedia-opplevelse
Verre er det med video og lyd fra nettleseren. Epiphany, som følger med, spiller såvidt det er YouTube-klipp, men krasjer ofte. Dette er ikke et ukjent fenomenDet vil ta litt tid før essensiell programvare er optimalisert for denne Pi-en.

Det følger med en programvare-butikk, men denne mangler Firefox og omtrent all annen programvare du er kjent fra andre systemer.

Et annet problem, i hvert fall på vår 46″ 1080p Sony-TV (andre har samme problem), er at bildeskaleringen ikke er riktig, ei heller når vi velger auto.

En test med «tvservice -s»-kommandoen bekrefter at OS-et kjører 1080p-oppløsning, men like forbasket er det svarte kanter å se. Her må mer fikling til.

Konklusjonen er altså at det letteste for Linux-nybegynnere (jeg inkluderer meg selv i kategorien) er å installere Kodi (tidligere XBMC) om Pi-en skal brukes til filmtitting.

Raspberry Pi 2 med Debian-baserte Raspbian-OS er intet multimedia-monster. For Linux-nybegynnere er læringskurven like bratt som på alle andre Linux-distroer. (Ill.: ITavisen)

Prøv Kodi
Fra esken kan du altså surfe, lese epost og utføre andre nytteting nesten rett fra boksen, men for en bedre multimedia-opplevelse anbefales Kodi på det sterkeste.

Vi valgte OpenELEC-utgaven du laster ned herfra («ARMv7 builds – RPi2 ARMv7 quad core models (Model B 1024MB» –  «[Stable] OpenELEC 5.0.3 (arm) Diskimage»).

Pakk ut filen med Winrar, og kopier over bildefilen til SD-kortet ved hjelp av «Win 32 Disk Imager» om du bruker Windows (veiledere for andre OS finner du her).

Når «Win 32 Disk Imager» er ferdig putter du den lille brikken i knøtt-maskinen og du er ferdig.

Al Jazeera direkte på Kodi (tidligere XBMC), det er veldig mye innhold å finne i det flotte mediasenteret. YouTube-utvidelser og lignende installeres på få sekunder. (Ill.: ITavisen)

Fungerer helt topp
Det nydelig med OpenELEC er at det fungerer perfekt fra første sekund akkurat som når vi testet første generasjons Pi-en.

Bildet er korrekt skalert (kremt, Raspbian), den kobler seg til det kablede nettet uten problemer, og lyden spilles over HDMI-kabelen akkurat som den skal gjøre.

Fordelen med Kodi er at den omtrent ikke har noen kilde-begrensninger. Kodi støtter AirPlay fra iOS, iTunes og tredjeparts-API-er, men siden vi ikke har trådløst kort på vår enhet, fikk vi ikke testet det.

Oppdatert, 14.02.2015, 11:37:

Kodi kom til slutt opp som enhet på AirPlay-enhet, men YouTube-appen sendte ikke ut annet enn lyd til Pi-en.

Andre generasjon har masse ytelse til overs når den strømmer direkte-TV. Ytelsen er også svært god ved strømming av 1080p-video. (Ill.: ITavisen)

Hva med Netflix? Det går dessverre ikke uten å bruke maskinen i kombinasjon med en Windows-maskin, dessuten er ikke Playon gratis. Årsaken er at Netflix bruker Silverlight for video og DRM for å beskytte innholdet.

Du finner alt fra Al Jazeera og NRK til YouTube-app og lokalavspilling av alt du måtte ønske, og opplevelsen er så mye kjappere enn på Pi 1.

Vi opplevde andre generasjon som den første:

Kodi fungerer utmerket, men Linux-distroen er ikke helt der enda for nybegynnere, men for alle de som vet hva de driver med gir denne mini-maskinen mange muligheter og mye bedre ytelse enn forgjengeren.

Det er mange flotte skall, og ytelsen kan vi ikke klage på. (Ill.: ITavisen)

Annonse