Annonse


Har klokka blitt smart?

Nå er det ett år siden vi testet Samsung Gear – har noe forbedret seg siden den gang? Uten tvil, men mye gjenstår.

Denne smartklokka er nemlig avhengig av en mobil for halvveis å minne om en.

Uavhengig av produsent er det mye som gjenstår for å gjøre den ferske produktkategorien til allemannseie.

LG G Watch R-spesifikasjoner
* Android Wear
* 1,3″ – OLED – 320 x 320
* 410 mAh batteri
* Fire kjerner @ 1,2 GHz
* 512 MB RAM
* 4 GB lagringsplass
* Bluetooth Low Energy
* 63 g

Annonse


LG G Watch R. (Ill.: Trond Bie/ITavisen)
Slik er den på. (Ill.: Trond Bie/ITavisen)

En klokke-renessanse?
Jeg har ikke brukt en klokke siden 1998, noe som ikke bare får meg til å føle meg gammel, men også litt rebelsk. – Pff, til helvete med tid og rom, jeg lever på Internett.

G Watch R gjør meg langt fra rebelsk med et design som minner om en mer dempet versjon av Casios velkjente G-Shock serie, men at jeg igjen får en større bevissthet om tid levner jeg ingen tvil – dessuten er det fint med OLED skjerm i høstmørket.

Denne er neppe mer plagsom på håndleddet enn andre klokker, men jeg må bekjenne at jeg flere ganger iløpet av testperioden hadde lyst å ta den av meg, og noen ganger handlet på denne impulsen. Sorry, LG.

Igjen: Det er lenge siden jeg har gått med klokke på armen. Tydeligvis trenger jeg mer enn en drøy testuke for å bli vant til å ha på meg en igjen.

Design
Når det er sagt er den stor, så det er kanskje ikke bare meg?

Så stor at at den minner om den klokka Woz er kjent for å bruke, Nixie Old Tube Watch, når jeg ser den fra siden.

Designet er det ikke stort å si om, egentlig. Mesteparten av klokka er plast minus tallskiven på toppen. Klokka er svart, det samme er reima.

Vi synes Moto 360 tar seg bedre ut. Den er mer behagelig dempet i uttrykket. G Watch R er likevel milevis mye penere enn de første smartklokkene som kom på markedet.

Det viktigste når man velger smartklokke i 2014 er om man vil ha en rund eller kvadratisk skjerm. De runde klokkene tar seg bedre ut, men man skal være klar over at det blir mye blaing for å lese noen skarve setninger.

Moto G Watch R minner om en ungdomsklokke, men det er også det verste vi kan si om utseendet.

G Watch R og en Samsung Galaxy S4. (Ill.: Trond Bie/ITavisen)

Apper
Appene er en sentral del av opplevelsen, også på en smartklokke – forskjellen er at de kjøres fra mobilen. Derfra mates smartklokka med kjappe varsler , uansett om Android-appen er laget spesifikt for Android Wear eller ikke.

Vi testet News Republic, Facebook, Facebook Messenger, Spotify, Google Play Music, Nike Running og RunKeeper.

Trening
Joggeappene Nike Runinng og RunKeeper
kobler seg automatisk mot Google Fit. På denne måten lagres alt på ett sted. Dette setter vi stor pris på.

Begge snakker til deg med informasjonen du selv velger å få servert (tid, km, hastighet), noe som alltid har vært mulig, men med smartklokka kan man følge med på skritt og tid uten å måtte fiske opp mobilen.

G Watch R er en kjekk treningskompis. Det er en lettelse å kunne endre låt og justere volumet fra klokka uten å dra frem mobilen, men man kan ikke endre artist eller album. (Ill.: Trond Bie/ITavisen)

Nyheter
News Republic mater oss med de siste hendelsene i verden, men for å lese mer enn tittel og ingress må artikkelen hentes frem på mobilen.

Dette fungerer på samme måte som alle andre apper: Ved å sveipe mot venstre henter man frem flere valg for appen som er oppe, en av valgene er å hente frem artikkelen på mobilen.

Meldinger
Facebook-appen serverer deg varsler på tråder du abonnerer på, mens Facebook Messenger videresender meldinger mottatt på mobilen til klokka.

Igjen, for å kunne svare må du snakke engelsk, eller bytte til mobilen og taste som i gamledager før smartklokkens tid.

Bør hele verden rett og slett bare bli engelskspråklige med en gang, så vi slipper å vente på oversettelser av sky-tjenester?

Musikk
Starter du en låt på Spotify spretter appen automatisk opp på smartklokka med pauseknapp.

Dra så opp Spotify for å se navn og albumcover, sveip mot venstre for å justere lyd og eller for å bytte låt. Det føles som om vi har installert Spotify på klokka.

Til klokka blir mer selvstendig, er dette en måte å gjøre ting på som er mer enn godkjent: Det bare funker, og da er det ikke lov å klage.

I den nyeste oppdateringen av Android Wear (ryktene skal ha det til at Wear 5.0 kommer om få uker) er det mulig å lagre musikk lokalt på klokka.

G Watch R har 4 GB intern lagringsplass, noe som er mer enn nok for noen album, men personlig foretrekker vi å lagre all musikk på mobilen så vi slipper å organisere to enheter. 4 GB er uansett ikke nok til all musikken vår.

Du kan dessverre ikke være selektiv, den tar med seg all musikk som er lagret på mobilen.

Du aktiverer funksjonen fra Play Music-appen på mobilen («Settings» -> «Download to Android Wear»).

Google Play Music på klokke og mobil. (Ill.: Trond Bie/ITavisen)
Låtkontrolleren er like uansett om Spotify eller Google Play er gjeldende mobil-app. (Ill.: Trond Bie/ITavisen)

Skjerm og batteri
Panelet på denne klokka imponerer. Det er også det andre har kommentert som har sett oss med den. Det var det første de la merke til. Vi er enige, panelet fortjener skryt. LG kan dette.

Dessuten har skjermen en veldig bred betrakningsvinkel. Nå som det er høst har vi aldri hatt behov for å ha lysstyrken på noe annet enn den laveste 1 (av 6). Vi har naturlig nok ikke testet den i blendende sollys, men innendørs er også lavest mulig mer enn nok.

Uansett gjør vi det meste for å spare på batteriet, som forøvrig som er helt OK for å være en smartklokke, for det er ikke plagsomt dårlig.

Riktignok er det nok en dings å lade, men det kan tenkes du slipper å lade den hver kveld, sammen med mobilen. Dette avhenger selvsagt av bruk, men LG oppgir to dagers levetid, noe vi kan vi bekrefte er snittet ved middels bruk.

Etter 12 timer, inkludert en joggetur på 30 minutter, hadde vi 30 prosent igjen, men dette var rett etter at vi hadde pakket den opp. Vi trykket derfor ekstra mye på den, og oppgraderte fastvaren til nyeste versjon i samme slengen (slik gjør du det).

Andre dager var det mange prosent igjen ved leggetid.

Med dunkel belysning er laveste lysstyrke mer enn nok. (Ill.: Trond Bie/ITavisen)
Under normale lysforhold tar panelet seg også veldig godt ut. (Ill.: Trond Bie/ITavisen)

Dette er dårlig
For å kunne parre klokka med en ny mobil, må alt slettes på den. 

Heldigvis er dette et mindre problem enn det høres ut, da alle apper og annen informasjon lagres på mobilen, og synkroniseres automatisk mot klokka, men likevel…

En ting er at man er veldig avhengig av mobilen med en så liten skjerm, men når den prøver å avlaste med stemmekommandoer er det svært irriterende at den ikke oppfatter at vi sier «OK Google» før vi nesten smaker på den.

Dessuten hopper pulsmåleren mellom en puls på 60 og 140 rett etter en 30 minutters joggetur. Ved test nummer to var resultatet noe bedre med klokka sted på håndleddet, men fortsatt var den ikke nøyaktig: Tre tester rett etter hverandre viste 65, 70 og 93 BPM.

Anroid Wear-opplevelsen er helt OK når du har blitt vant til den, og det blir du ikke de første minuttene. Man glemmer rett og slett om det er høyre, venstre, opp eller ned man skal berører for å navigere seg rundt.

Det er også fort gjort å glemme at man ikke skal sveipe (det holder å trykke) for å hente frem «Google Now». Det tok oss en dag å huske dette.

For komme rett til innstillingene holder man inne av-knappen -dette kunne vi ønske vi var kjent med på dag en. Sånn går det når man ikke leser manualen.

Laderen er liten, og idéen er god… (Ill.: Trond Bie/ITavisen)
…Men noen ganger må den lirkes på plass for å starte ladingen. (Ill.: Trond Bie/ITavisen)

Trenger du egentlig en?
Problemet med hele produktkategorien per idag er at vi ikke vet hva vi skal bruke alle dataene til. Fit setter et mål for deg hver dag, men jeg klarer ikke å trylle frem mer motivasjon av den grunn.

Alle som trener litt over middels amatør-nivå har lenge kunnet skaffe seg utstyr som måler puls mer nøyaktig enn en smartklokke. Disse folkene kommer nok fortsatt til å sverge til proffutstyret enn så lenge pulsmålere på smartklokker ikke er helt til å stole på.

For alle oss andre blir spørsmålet mer om man vil ha en klokke på armen, enn om den kan forbedre livsstilen vår, siden det siste punktet ikke er helt løst enda.

Konklusjon
Dagens smartklokker begeistrer ikke. Joda, helt spesifikke ting som å pause musikken når man jogger, eller å kunne se at man har fått en Facebook-melding er fint, men man må likevel fiske opp mobilen for å svare.

Det er ingen aha-opplevelser å spore. Ofte kommer denne følelsen snikende lenge før tanken om at alt er så mye lettere «nå som jeg har en smartklokke».

Å bruke Android Wear er som å bruke en mobil med knøttliten skjerm og mye mindre funksjonalitet. Det er ikke gjort noen virkelig smarte grep, selv om berøringen fungerer mer enn godt nok, om enn litt dårlig når skjermen er våt.

Det beste med påbudt integrasjon mot mobilen er at man slipper å installere de samme appene på klokka. Akkurat dette bare funker.

Det burde på en måte føles kulere å ha en slik rundt håndleddet, men siden denne, og mange andre modeller er helt avhengig av en mobil, er situasjonen i limbo: Klokka er ikke klokke nok i analog forstand, mens den digitale delen ikke er sømløs nok.

Dette er typiske problemer for nye produktkategorier. De fleste bør vente med å handle en, uansett merke, plattform og produsent.

Dessuten mangler det en killer app, og et økosystem som fungerer med alle produkter.

Microsoft er trolig på rett vei med Health-rammeverket med støtte for alle OS og alle dingser, men med Band er det maskinvaren, og i mindre grad programvaren, som trenger en siste finpuss ifølge anmelderne. Med LG G Watch R er problemet omvendt.

Terningkast: 4.

Pluss:
* Svært god skjerm.

* OK design.

* OK batterilevetid.

* Vanntett.

* God berøring.

Minus:
* Støtter ikke iOS.

* Android Wear er litt kronglete å venne seg til.

* For tykk.

* Mangler den definerende app- og plattform-opplevelsen.

* Unøyaktig pulsmåler.

Annonse