Annonse


Like tung som den er rask

Sony skryter voldsomt av sin nye toppmodell Xperia Z1.

De hevder intet mindre enn at dette er verdens beste smartmobil, og at den har det beste kameraet i samme segment. En av disse påstandene er i hvert fall delvis sanne.

Design
Det første inntrykket: Wow, dette ser ut som litt av en kloss –  den føles sånn også når man holder i den. Den er stor i hånda, og det er for mye ramme. Dette selv om skjermen ikke er spesielt stor anno 2013 med sine 5". Den er også tung.

Galaxy S4 føles mindre i hånda, men har mer skjermareal fordi den ikke har programvareknapper. Etter noen dager med Z1 føles S4 liten.

Annonse


Galaxy S4 og HTC One ligger også mer behagelig i hånda, grunnet de avrundedede designene, og begge lettere: 130 vs Z1' 170 g – naturlig nok; S4 har et kjipt plasthus.

Tung industridesign eller lett plast? Valget er ditt. HTC One veier forøvrig inn på 143 g, og det er jo en aluminums unibody-mobil.

Men denne veier faktisk også mer enn Lumia 1020 med sitt 41 MP kamera (158 g). Tenk litt på det, du!

* Galaxy S4 (5"): 13,6 cm x  6,9 x cm x 0,79 cm
* Xperia Z1 (5"): 14,4 cm x 7,4 cm x 0,85 cm
* iPhone 5 (4"): 12,3 cm x 5,8 cm x 0,76 cm

 

De tre store. (Ill.: Trond Bie/ITavisen.no)
iPhone 5, Galaxy S4 og Xperia Z1. (Ill.: Trond Bie/ITavisen.no)

Spesifikasjoner
* Android 4.2.2
* 5" Sony Triluminos  – 1080p – 441 PPI
* Mobile Bravia Engine 2

* 2.2 GHz fire kjerner Snapdragon 800
* Adreno 330 GPU

* 2 GB RAM
* 3000 mAh battery (ikke utskiftbart)

* 20.7 og 2.2 MP-kameraer
* Sony G-linse (F 2.0)
* Sony Bionz bildeprossesering
* Sony Exmor RS bildesensor
* Én LED-blitz

* 16 GB lagringsplass
* HDMI via 
microUSB
* Magnetlader for dockingstasjonen Sony DK31 (dockingstasjon medfølger)

* FM Radio
* microSD (maks: 64 GB)

Detaljer
Snu mobilen rundt, og den lekre glassbaksiden (som samler masse fingerfett. Ugh) får en til å føle at dette er 5700 velbrukte kroner. Baksiden er faktisk mye lekrere enn fremsiden som fremstår som veldig anonym.

Forsiden ser ut som en hvilken som helst Android-mobil, men det er det jo ikke: dette er en helt ny, og en veldig kjapp smartmobil i toppsegmentet. Muligheter for skryt er altså avhengig av hvilken side mobilen betraktes fra. Alle Android-mobiler fungerer på akkurat samme måte. Den eneste måte å differansiere seg er derfor ytelse, kamera og design.

Apropos baksiden: den er lekker enkel med Sony og Xperia-logoer, samt G-sensor-logoen rett til høyre for kameralinsen. Litt over Sony-logoen finner man NFC-logoen (som alltid får oss til å tenke på Nespresso).

Når det kommer til de små detaljene er riktignok på-knappen av aluminum, men den er ikke noe god å trykke på. Man trykke knappen langt inn for å låse og låse opp, og den sitter ikke stødig nok. Det høres kanskje ut som småknirk, men former uten tvil helhetsopplevelsen i negativ grad. Dessuten mangler den en tilfredstillende klikke-lyd.

Volumbryterne og vekke-knappen. (Ill.: Trond Bie/ITavisen.no)
En lekker knapp som ikke fungerer helt tilfredsstillende. (Ill.: Trond Bie/ITavisen.no)

Mobilen ser ikke billig ut, men man får følelsen av det når trykker den mest brukte knappen. Hvorfor gadd de ikke bruke tid på å få noe så utrolig elementært riktig?

Men det verste er at mobilen rett og slett ikke reagerer på første trykk når den har ligget uberørt en stund. Dette skjer selv om vi ikke har aktivert batterisparefunksjoner. Vi får håpe det rettes i en programvareoppdatering.

En annen ting er volumknappen, som er behagelig i bruk, men er plassert på feil sted: på midten. Dette gjør det vanskelig å justere volum med mobilen i bukselomma, spesielt fordi knappene også er for små.

Fordelen med programvareknappene er at alle trykk utfører ønsket operasjon på millisekundet. Om Sony hadde gått for fysiske knapper, og gjort en like dårlig jobb som med på-knappen, hadde dette vært en veldig kjip Android-opplevelse.

Xperia Z1 og iPhone 5-detaljer. (Ill.: Trond Bie/ITavisen.no)

Man taper skjermarel, men vinner på bedre respons. Dette er den kjappeste mobilen vi har testet. Mer om dette senere.

Men Sony skal ha skryt også. microSD, microUSB og SIM-kort-inngangene er dekket til slik at det helhetlige designet ikke brytes i særlig grad, og det er lett å se hvor man skal åpne med neglen opp for å få tilgang til portene.

Snu mobilen rundt, og det eneste man ser er Sony-logoen og frontkameraet. Rett over nevnte logo er varsellyset (rektangulært) bygd rett inn i høyttaleren. Dette kler formfaktoren godt. Sony har tenkt helhet, fått til mye, men bommet på den viktigste knappen.

Heldigvis er byggkvaliteten god på resten av mobilen. Denne tåler nok en trøkk er følelsen man får. Vanntett er den også, uten å måtte proppe igjen lydinngangen. Digg.

Det er fint at den kan brukes til å ta bilder under vann (ned til 1.5 meter), og at den da også kan brukes i regnet, men det er viktigere å prioritere riktig design og vekt, enn noe man kanskje aldri får bruk for, og noe svært få bruker ofte.

Z1 er vanntett. (Ill.: Trond Bie/ITavisen.no)

Ytelse
Det beste med Z1 er ytelsen: dette er nemlig den første smartmobilen her til lands med Snapdragon 800 (Galaxy S4 har Snapdragon 600). Men merkes det noe særlig forskjell ved bruk? Ja, faktisk, og det overrasket oss litt.

Dette er en merkbart mer «snappy» mobil enn Samsungs toppmodell.

At man faktisk trenger en så kraftig CPU for å dra Android silkemykt ser vi ikke på en positiv ting, men det demonstrerer om ikke annet at ting går fremover, selv om man må punge ut veldig mange tusenlapper for opplevelsen.

Dette er noe Apple fortsatt gjør mye bedre, takket være en langt bedre måte å implementere berøring på.

Man betaler nok en hel del for hastigheten. Problemet for Sony er bare at markedet kommer til å flomme over med Snapdragon 800-enheter innen kort tid.

Når det skjer vil de ikke lenger være alene på ytelses-tronen, og man vil trolig kunne velge en mobil med mindre ramme, og som ikke er tyngst i klassen.

Dette klarer Z1 i Geekbench 3:

* Single-Core: 896 poeng
* Multi-Core: 2602 poeng

Dette klarer iPhone 5S og iPhone 5 i Geekbench 3.

Kamera
Sony bruker sin egen linse, samme som i digitalkameraet RX 100, men krympet for å få plass i denne mobilen. Dessverre tar den ikke opp i 120 FPS eller 4K-video.

Slo-mo-video er kult, så det er dumt dette ikke er med, men 4K er det få som kommer til å savne enda. Men litt mindre fremtidsrettet er den jo når den mangler støtte for dette. Merkelig å skjønne at dette ikke er på plass. Snapdragon 800 støtter jo 4K.

Sonys toppmobil har mange megapiksler. Dette for å kunne ta bedre utsnitt, men selskapet har, som resten av bransjen, skjønt at de aller fleste ikke lenger biter på kroken med xx-antall megapiksler.

Designdetaljer. (Ill.: Trond Bie/ITavisen.no)

Derfor har de også forbedret bildebrikken slik at den tar inn enda mer lys. Det er jo en fordel i mørke omgivelser. Om de lykkes kan du dømme selv utifra test video og bildene. Vi er i hvert fall veldig godt fornøyde kameraet på Z1.

Det er enkelt å ta utsnitt fra bildene takket være mange megapiksler, og den tar inn langt mer lys enn iPhone 5, og er mye kjappere. Dette er en svært god kameramobil.

Les også: iPhone 5S-testbilder.

Men et kamera er ikke bare et stillbilde-kamera på en smartmobil i disse dager. Disse modusene byr Sony på, i tillegg til å kunne laste ned ekstra-apps i kamera-appen:

* Superior auto
* Manual
* Timeshift burst
* Picture effect
* Sweep Panorama
* AR effect
* Info-eie
* 360 Panorama
* Wikitude Places (ekstra-app)
* Social live (Bambuser videostrømming koblet til Facebook)

Tre toppmodeller fra viktige smartmobilselskap: Sony, Samsung og Apple. (Ill.: Trond Bie/ITavisen.no)

Android
Når det kommer til Sonys android-skall er det heldigvis lite å si om det. Fjern alle Sony-widgetene etter første oppstart, og man har en ganske fin opplevelse rett ut av esken. Visuelt har Sony valgt hvitt som hovedtema – dette fungerer, og leverer et grensesnitt alle som har brukt en smartmobil etter 2007 kjenner igjen.

Heldigvis gjør sony som HTC, og lar deg låse opp bootloader hos Sony, så du kan installere ROM som Cyanogenmodmen ifølge informasjon fra Sony vil ikke kameraet fungere om man gjør dette. Det er varslet en oppdatering som retter feilen. I skrivende stund er den ikke lansert.

Xperia Z1 får selvsagt Android 4.3, og senere 4.4 (begge ble bekreftet av Sonys representanter i Norge når vi fikk telefonen til test), men når kommer disse oppdateringene? Det kunne de ikke si noe om. Ingenting nytt her, altså.

Det er fint den kan mates med ROM om man ønsker det, men deler av garantien forsvinner. Sony advare mot å låse opp bootloader:

«Vær oppmerksom på at du kan ugyldiggjøre garantien på enheten og/eller garanti fra operatør om du låser opp bootloader. Se enhetens garantierklæringen for detaljer. 

I tillegg, på grunn av den endrede enhetsprogramvaren, vil Sonys reparasjonsnettverk sannsynligvis bli nødt til å erstatte sentrale komponenter før den kan testes, reparerer og kontrolleres ved hjelp av våre verktøy og programvare. 

Følgelig, hvis Sony utfører en garantireparasjon, vil Sony sannsynlig kreve et betydelig serviceavgift for de ekstra kostnadene forårsaket av din modifisering av programvaren.

Sony kan ikke lenger garantere full funksjonalitet på enheten, og vil ikke være ansvarlig for eventuelle usignert tilpasset programvare som blir flashet til enheten etter at bootloader er låst opp.

Enkelte funksjoner på enheten kan slutte å fungere, og ytelsen blir kanskje ikke optimal. Du kan også skade enheten permanent. I verste fall kan det å låse opp bootloader føre til fysiske skader eller materielle skader, for eksempel som følge av at enheten blir overopphetet.»

Z1 er ganske lekker. (Ill.: Trond Bie/ITavisen.no)

Innhold
Sony har lagt til sitt eget
«Update Center». Dette er en app som sørger for å holde Sonys egne apper oppdatert, og OS-et, så må altså følge med her og i Play Store for å være helt oppdatert på alt.

Vi bryr oss ikke mye om mobilprodusentenes egne apper, og det gjelder også her. Det meste føles ut som ren egen-promotering, bortsett fra Sonys strømmetjeneste Music Unlimited som kan være et fint alternativ om man ikke bruker Spotify eller Wimp.

Som mange android Android-produsenter, slenger Sony på en rekke ekstrafunksjoner:

* Throw (spill innhold via WiFi til andre enheter)
* Screen mirroring (se Z1-skjermen på en støtte TV)
* Media server (del innhold over WiFi)
* Dualshock 3-støtte (PS3-kontrolleren på mobilen)
* MirrorLink (styr Z1 med en annen sertifisert enhet via USB)
* USB Connectivity (koble mobilen til andre enheter, eller del WiFi-tilkoblingen)
* Stamina mode (deaktiverer mobildata og WiFi når skjermen er av)
* Low battery mode (deaktiverer funksjoner for å spare batteriet, når batterinivået er lavt)
* Xperia with Facebook (Facebook kalender og kontakt-synkronisering)
* Sony Select (reklame for utvalgte Google Play Store-apper og spill)
* Office Suite (kontorpakke fra MobiSystems)
* TrackID (musikkgjenkjenning)
* Smart Connect (automatisering. F.eks: plugg i hodetelefonene, Spotify startes automatisk)
* Xperia Privilege (reklame)

Ting som Office Suite, Smart Connect, Screen Mirroring og batterisparefunksjoner er fint, men Xperia Privilege, som liksom skal få kunden til å føle seg spesiell, er bare en reklameapp: prøv Music Unlimited gratis i 60 dager, «"RPG IRUNA Online MMORPG" Apps – Special offer!», skrikes etter deg.

Slikt forringer totalopplevelsen av denne mobilen som et premium-produkt som Sony uten tvil prøver å markedsfører Z1 som.

Det føles litt som Windows på en maskin fra de store PC-produsentene. Formatering er ofte det beste.

Konklusjon
Xperia Z1 er den kjappeste Android-mobilen på markedet, har et veldig bra kamera, og et pent (om ikke smart) design, men, og de er jo alltid et men; den er tung. Det som er enda verre: den ligger ikke godt i hånda. Har du trange jeans kommer denne til å bule ut.

Mange andre Android-mobiler er mindre, lettere og har like stor skjerm. Den er ikke lekker at utseendet veier opp for størrelse og vekt.

Har vi påpekt at den er stor? (Ill.: Trond Bie/ITavisen.no)

Det som gjør Xperia Z1 speisell er hastigheten, og batteriet, spesielt med alle batterisparefunksjonene på. Denne mobilen kan fungere som en dedikert musikkspiller uten nett i mange, mange timer, om ikke dager.

Vi liker veldig godt at Sony har funnet et designspråk de er fornøyd med, og som nå omfatter flere forskjellige produktsegment, ikke bare mobiler. Helheten er nesten der, men det mangler litt.

De er helt klart inne på noe, men når mobilen blir så stor og tung at man vurderer å la den ligge til fordel for en lettere og mindre mobil, hjelper det litt mindre at den er kjapp og har et bra kamera. Som sagt: det vil komme en haug akkurat like kjappe mobiler om mort tid. VI er i hvertfall langt oftere innom nettleser, epost, og sosiale tjenester enn kamera-appen hver dag.

Å lage forbrukerteknologi handler i stor del om å fine kompromisser. Hvorfor Sony har sett seg fornøyd med en vekt på 170 g, og så mye ramme vites ikke, men om det er grunnet kamera-optikken kan de ikke forvente å bli elsket av andre enn de som bare ha en god kameramobil i kombinasjon med glass og aluminium, og som ikke bryr seg om vekt og størrelse i det hele tatt.

Har denne mobilen blitt prøvd i forskjellige lommer før den ble masseprodusert?

Husk: dette er ikke en mobil som ikke markedsføres som en kameramobil, men som den beste smartmobilen på markedet. Det er en svært god kameramobil, men ikke den beste allrounderen. Og tar den bedre bilder enn Lumia 1020? Det må vi vente litt lenger med for å finne ut av.

Vår anbefaling er å vente på flere mobiler med Snapdragon 800, og heller veie dem, bokstavelig talt, opp mot hverandre.

Z1 er en stor mobil. (Ill.: Trond Bie/ITavisen.no)

Pluss:

* Veldig kjapp
* Vanntett
* Rent design
* God batterilevetid
* God byggkvalitet/føles veldig robust
* Tar gode bilder
* OK Android-skall

Minus:

* Veldig, veldig tung
* Kun 16 GB lagringspass
* Stor og klumpete
* Mye ramme
* Dyr
* Ikke nyeste Android (4.3)
* Fettsamler

Terningkast: 4.

Testbilder (kopier bilde-URL for å se bildene i originalstørrelse)

Skarpe og klare bilder med mye lys. (Ill.: Trond Bie/ITavisen.no)

 

Xperia Z1 tar flotte bilder, det er det ingen tvil om, men det gjør mange andre smartmobiler også. (Ill.: Trond Bie/ITavisen.no)
Med masse lys bak bladene, ble det for mye for Z1-kameraet, men i hovedsak er vi godt fornøyd med bildekvaliteten. (Ill.: Trond Bie/ITavisen.no)
Store bilder man kan ta fine utsnitt av, uten å miste for mange detaljer. (Ill.: Trond Bie/ITavisen.no)
Flotte fargegjengivelse. (Ill.: Trond Bie/ITavisen.no)
Z1 er ingen dum mobil å ta med seg på tur. Den har et bra kamera, og er vanntett. (Ill.: Trond Bie/ITavisen.no)
En billigere, hjemmemekka versjon av Tentsile. (Ill.: Trond Bie/ITavisen.no)
Sola på vei ned, men det stopper ikke Z1. (Ill.: Trond Bie/ITavisen.no)
Z1 har ingen problemer med dette. (Ill.: Trond Bie/ITavisen.no)
(Ill.: Trond Bie/ITavisen.no)

Annonse