Slik står det altså til per 2012. Utbygging av slike nett tar veldig lang tid, da er det ekstra ille om ingen av toppmobilene støtter den kjappe surfe-teknologien.

Annonse


Slik er 4G-situasjonen i Norge

Man kan lure på hva som er poenget med 4G i et land som kjører på så rare frekvensområder at de mest populære mobilene ikke får inn noe mer enn HSPA+, eller maks DC-HSDPA.

Oppdatert:

DC-HSDPA er ikke støttet av Telenor.

Hva angår NetCom og DC-HSDPA forklarer NetComs pressesjef Øyvind Vederhus til ITavisen.no at selskapet har «skrudd på 42 Mbit flere steder i 3G-nettet».

Annonse


NetComs dekningskart finner du her.

Oppdatert, 13:45, 13.09.12:

Nokias enda ikke lanserte (pris eller lanseringsdato ikke avslørt) Lumia 920 og Lumia 820 støtter LTE med 2.6GHz-frekvenskområde, altså det samme Telenor nå bygger ut.

Oppdatert, 14:47, 13.09.12:

Det er fortsatt en mulighet for at iPhone 5 vil fungere på NetComs LTE-nett, men selskapet forklarer til Amobil.no at de enda ikke har fått dette bekreftet.

Oppdater, 14:54, 13.09.12:

NetCom forklarer

Det er altså muligheter for at Nokias nye Lumia-mobiler 920 og 820 vil fungere på NetComs LTE-nett, men selskapets pressesjef Øyvind Vederhus garanterer ingenting før de selv har testet:

«Ift Nokia må telefonen testes i nettet før vi kan si hvorvidt den vil fungere på 4G i 2,6 båndet», forklarer han til ITavisen.no, og sier det samme om Apples nye:

«Ift iPhone 5 avventer vi videre specs fra Apple før vi kan si noe sikkert om den vil fungere på LTE i Norge. Vi avviser det ikke, men trenger mer informasjon fra Apple før vi kan være konkrete.»

Han forklarer også hvordan NetComs LTE-nett fungerer i Norge:

«I dag kjører NetCom LTE over 2.6Ghz (dekning i alle de store byene), og 1800 Mhz (dekning langs hele kysten på Sør- og Østlandet, samt fjellområdene Trysil, Hafjell, Geilo etc).

Vi vil benytte 800 Mhz til å fortette der vi bruker 1800 i dag, samt til å etablere 4G-dekning i distriktene. Ut året bygger vi i Akershus og på Nord-Vestlandet (Ålesund, Volda, Ulstein, Molde etc). I 2013 Sør-Vestlandet og Nord.

Generelt bruker vi høye frekvenser der bebyggelsen er tett, og lavere i distriktene. Det handler om båndenes egenskaper ift å strekke signalene langt, hvor lave frekvenser sender signalet lenger, og dekker større områder.

Vi skal dekke 90 prosent av befolkningen med 4G når utbyggingen er ferdig, hvor vi er avhengig av å bruke alle tre bånd (2,6, 1800, 800) for å oppnå denne dekningsgraden.»

Samme problemet som i vår

Vi er i akkurat samme situasjon som når iPad 3 ble lansert med LTE-støtte. Det var veldig mye frem og tilbake, ingen visste hvilke frekvensområder Apples nettbrett brukte rett etter lanseringen, ei heller hva 4G/LTE-nettet her i landet opererte på.

NetCom var først ut med 4G-dekning her til lands, og kunne ganske fort avkrefte at iPad 3 med LTE ville fungere på deres nett. Mye frem og tilbake altså, noe som til slutt endte med at Apple ble nødt til å endre markedsføringen etter press fra Forbrukerombudet.

HSPA+ er makshastigheten i det norske nettet. Hverken Telenor eller NetCom støtter LTE eller DC-HSDPA. Bildet er fra gårsdagens iPhone 5-lansering.
(Ill.: The Verge)

«Ingen» mobiler støtter 2.6GHz

Så står vi altså her dagen etter iPhone 5-lanseringen, og leser meldingen om at Telenor starter utbyggingen av 4G-nettet i de store byene i år. Men hva så? Det hva hjelper ikke når Telenor (og NetCom) allerede har varslet at frekvensene ikke vil fungere med iPhone 5.

Hva om man ønsker en annen mobil enn iPhone, og som har fungerende norsk LTE? Heller ikke da har man sjans til å surfe superkjapt på mobilen, man må bruke 4G-rutere koblet til en datamaskin.

– Ingen liste over aktuelle modeller

Så på spørsmål om hvilke spesifikke mobiler på markedet per i dag som støtter Telenors 2.6GHz-nett får vi følgende svar på Twitter: «Vi har dessverre ingen liste over aktuelle modeller tilgjengelig for øyeblikket :)».

Telenor skriver også på Twitter følgende: «Alle telefoner som støtter 4G over 2,6 Ghz frekvensbånd vil fungere med vårt 4G-nett.», men det hjelper altså lite når disse ikke finnes.

Utviklingen er for kjapp for alle

Samsung varslet i august i fjor at de skulle lansere to 2.6GHz LTE-produkter: Galaxy S II LTE og Galaxy Tab 8.9, spesielt myntet på det norske markedet. S II LTE dukket aldri opp på det norske markedet, mens Galaxy Tab 8.9 for lengst er faset ut til fordel for Galaxy Tab 2-serien.

Det er flott utbyggingen starter, men det hjelper lite når det ikke finnes produkter som alle bruker hver dag med støtte for den. Vi får håpe forbedringen av 3G-nettet ikke stoppes eller går tregere som følge av 4G-utbyggingen.

Annonse