Darren Martyn har muligens en noe utradisjonell hårfrisyre. Men de fleste kjente ham som en flittig og vellykket student.

Annonse


Dette er LulzSecs ansikt

På overflaten var Darren Martyn en helt vanlig student ved det irske nasjonaluniversitetet i Galway.

– En av verdens farligste
Ifølge FBI og irsk politi er identisk med psevdonymet pwnsauce, og dermed en av verdens farligste hackere. Selv hevder han å være bare 19 år, men politiet hevder han er 25.

Martyn ble arrestert i januar, to måneder før det ble kjent at hacker-banden LulzSec ble sprengt etter at FBI hadde rekruttert lederen Hector Xavier Monsegur («Sabu») som informant.

Hyllet kort-aksjonen
Mens han studerte biofarmasøytisk kjemi la han ikke skjul på at han hadde klare sympatier med de politiske hackerne i Anonymous.

Annonse


Blant annet la han ut en mengde skjermbilder som dokumenterte den berømte hackingen av Mastercard, Visa og PayPal i desember 2010, etter at betalingsselskapene hadde signalisert at ikke ville overføre penger til Wikileaks.

Av hans Facebook-profil kan man også lese at han er mistenkelig interessert i våpen og eksplosiver. Med sin kjennskap til kjemi hadde han stor faglig tyngde på det siste området.

Student på eliteskole
Allerede i september i fjor arresterte politiet personen de mener er «Palladium», også en profilert hacker med klare politiske mål.

Palladium heter egentlig Danncha O’Cearbaill, og er også irsk student. 18-åringen går på tradisjonsrike Trinity College i Dublin, som på mange måter er Irlands svar på de britiske universitetene i Cambridge og Oxford.

Donncha O'Cearbhail er siktet for å ha tatt ned nettsidene til det politiske partiet Fine Gael i Irland.
(Ill.: Facebook)

Beundrer revolusjonshelter
O’Cearbaill studerte først dataprogrammering ved et annet universitet, men skiftet til medisinsk kjemi da han kom inn på Trinity.

Han har gitt uttrykk for sterke venstrepolitiske og irsk-republikanske meninger, og har blant annet Che Guevara og Bobby Sands som forbilder.

Tok ned politisk partiside
I tillegg er han – i likhet med Sabu – en sterk forsvarer av Julian Assange og Wikileaks.

O’Cearbaill er siktet for å ha tatt ned nettsidene til det kristenkonservative, irske partiet Fine Gael.

«Gode» hackere
Begge de to studentene utførte frivillig arbeid som «gode» hackere i gråsonen mellom black hat og white hat (se denne Wikipedia-artikkelen for definisjoner av hacker-kategoriene).

Mest paradoksal i så måte er kanskje Darren Martyn, som på sit Twitter-konto advarte sin venner i hackermiljøet mot å foreta seg ulovlige ting:

– Ikke bli blackhat («ond» hacker, journ. anm.). Det er ikke verd det. Det er morsomt mens det står på, men konsekvensene er ikke morsomme.

Kilde:
Threatpost.com (sikkerhetsselskapet Kaspersky Labs blogg)

Annonse