kommentar ITavisen_To#3D702

Annonse


Riktig å fjerne spill?

Før helga ble det kjent at Platekompaniet og Coop-kjeden fjernet enkelte spill fra hyllene. Hensikten skulle være å vise respekt for ofrene for tragedien som rammet landet vårt 22. juli.

To av spillene på Coops liste står nevnt i Anders Behring Breiviks såkalte manifest: Call of Duty: Modern Warfare 2 og World of Warcraft. Det første spillet skal han ha brukt som en form for trening.

Forstår avskyen
Jeg har ingen problemer med å forstå at kunder i dag reagerer med avsky når disse spillene står framme på godt synlig plass i hyllene. Og at butikksjefer og personale helst ikke vil framstå som ufølsomme og kyniske.

Det er også viktig å huske at dette ikke er sensur som er pålagt av myndighetene. Butikker selger hva de vil. De kan også fritt nekte å selge ting de av en eller annen grunn ikke vil ha.

Annonse


Sinte lesere
I løpet av helga kom det inn 248 kommentarer til artikkelen som handlet om dette. De aller fleste negative. Våre lesere vil rett og slett ikke ha noe av at noen mistenker spill for å være medvirkende årsak til de uhyrlige og uforståelige handlingene som spilleren Breivik utførte.

For det er jo faktisk bare han, og ingen andre Call og Duty- eller WoW-spillere som har gjort dette. For øvrig så han også på TV-serien «Dexter». Den ble så vidt vi kunne notere oss ikke fjernet fra hyllene. Selv om helten i serien faktisk er en massemorder.

Fortjener respekt
Likevel. Om dette er måten Coop og Platekompaniet velger å vise respekt og sorg på, skal vi respektere dem for det. Og ikke mistenke dem for å slå mynt på tragedien.

Spillene finnes jo over alt ellers, både i norske og utenlandske nettbutikker og over disk.

Sensur er noe annet
Noe helt annet blir det om myndighetene innfører spillsensur. Dette har det vært snakket om flere ganger før. Det er ikke så lenge siden norske politikere snudde seg vekk i vemmelse da de fikk se Grand Theft Auto (GTA). Det ble imidlertid aldri fremmet noe forslag om å forby det.

Det måtte en Arnold «Terminator» Schwarzenegger til før dette ble politiske realiteter – riktig nok bare som tvungen aldersgrense på voldsspill.

Slå ring om ytringsfriheten
Sensur og forbud kan neppe hindre vold og terror. Og vi tviler på om Breivik ikke hadde gjennomført sine planer om alt han fikk tilgang til var Super Mario.

Og sist, men ikke minst: Å innføre sensur på kultur er helt i tråd med Breiviks såkalte manifest. Han ønsker seg åpenbart et samfunn der bare hans egne meninger, hans egen form for kultur skal være tillatt.

Den beste måten å vise avsky mot slikt er å holde ytringsfrihetens fane høyt.

Annonse