Skal nettet være en lekeplass barre for de rike og mektige?

Annonse


Slag mot nettnøytralitet

Kommentar: President Obama er for det. Det samme er Amazon, Facebook, Google og Twitter. Samt så godt som alle teknologi-interesserte , både i USA og her hjemme.

Likestiller fattig og rik
Vi snakker om nettnøytralitet. Et prinsipp som innebærer at ingen bredbåndsleverandør skal kunne gi noen som betaler godt forrang framfor vanlige nettbrukere.

Med andre ord skal Jørgen Hattemaker med sin lille blogg ha samme rett til kapasitet på nettet som store selskaper med tusenvis av ansatte og millioner av dollar i lomma.

Politisk skifte med Obama
Bush-administrasjonen ivret derimot for å innføre full frihet til å strupe trafikk mot nettsteder som operatørene eller andre aktører ikke liker – for eksempel piratnettsteder som The Pirate Bay.

Annonse


Med seg hadde de et flertall av USAs telegiganter, med Comcast i spissen. Dette selskapet er helt åpne på at de prioriterer kommersiell trafikk framfor for eksempel privatpersoners torrent-nedlasting.

Da Obama vant valget, endret dette seg. Den nye presidenten instruerte det føderale teletilsynet FCC (Federal Communications Commission) om å regulere nettet slik at ingen fikk forrang. I oktober i fjor avgjorde det samme tilsynets styre at de skulle håndheve nettnøytraliteten.

Retten sa nei
Så langt så godt.

Men i går kveld norsk tid endret dette seg. Da avgjorde apellretten i Disctrict of Columbia at FCC faktisk ikke har myndighet til å pålegge nettoperatørene å praktisere nettnøytralitet.

Dermed ser det mørkt ut for Obamas nye giv på nett, og dermed for de mange som frykter at Microsoft, Apple og alle de andre vil dominere nettet med sine kommersielle tilbud på bekostning av amatører, pirater og småbedrifter.

Nå må det trolig en kongressvedtak til før nettnøytralitet befestes som prinsipp i USA.

Ikke nøytralt i Norge
I Norge er denne debatten såvidt begynt. Det er en kjent sak at flere nettleverandører, blant annet Canal Digital, struper torrent-trafikken for å bedre forholdene for kunder som gjør noe annet på nettet enn å laste ned piratfilm.

Samtidig har Telenor signalisert at de ønsker å ha mulighet til å å være «trafikkonstabler» i Norge – stikk i strid med Obamas prinsipp om absolutt nøytralitet fra nettleverandørenes side.

Norske politikere har så langt ikke hatt noen sterke meninger om problemstillingen, og fra EUs side det vært merkelig stille. Årsaken er trolig at opphavsrettspoblematikken blokkerer for en ordentlig diskusjon. Full nettnøytralitet vil uten tvil være nok en seier for piratene, og et tilsvarende stort irritasjonsmoment for plate- og filmbransjen.

Men siden nettet som kjent ikke kjenner landegrenser, blir vi trolig nødt til å danse etter amerikanernes pipe uansett.

Tore Neset er ITavisens redaktør.

Annonse