Kanskje ikke helt kurant personvern på Apples telefon, men på den annen side kan den hjelpe til med bevis mot kriminelle.

Annonse


Så mye er iPhone subsidiert

Det er foreløpig ukjent hva iPhone kommer til å koste når den kommer i norske butikkhyller om tre uker. Og vi vet heller ikke hva avtalen mellom NetCom og Apple innebærer.

Prisen avslørt

Men nå avsløres det for første gang hvordan dealen ser ut i USA.

I følge teknologi/businessbloggen Barrons.com betaler teleselskapet AT&T Apple 325 dollar (om lag 1676 kroner) for hver telefon (8GB-utgaven) de selger.

I tillegg betaler AT&T 100 dollar ekstra for hver telefon som selges gjennom Apples egen butikkjede Apple Store. Det skal være samme subsidie både for 8 og 16 GB-utgaven, som koster henholdsvis 199 og 299 dollar (1026 og 1542 kroner) i utsalg med tvungent AT&T-abonnement.

Annonse


Betydelig dyrere

Dermed blir den reelle prisen for telefonene henholdsvis 2 702 og 3218 kroner. Om du kjøper den i Apple Store, blir prisen 3217 for 8GB og 3733 kroner for 16GB.

Interessant nok selges telefonen (riktig nok den gamle) for langt mer enn det i land der myndighetene ikke tillater eksklusiv binding. I Frankrike går for eksempel en åpen iPhone for nesten 6000 kroner.

Flat takst

Den gamle iPhone-modellen uten 3G var en enda dårligere deal for AT&T i USA. Her tok Apple i tillegg til å forlange subsidier av hver enkelt solgte telefon et sted mellom 30 og 40 prosent av trafikkinntektene.

Denne modellen er nå for forlatt – først og fremst fordi det er viktig for Apple at kundene bruker nettet mer aktivt. Ikke minst til å laste ned musikk, film og programvare fra iTunes.

Dermed er systemet med flat takst og fri surfing den mest lønnsomme, sett fra Apples side.

Annonse