Det lages faktisk ikke så mye film i Hollywood lenger - mange store produksjoner blir flyttet til lavkostland. Dette er bare begynnelsen på noe som kan bety noe i nærheten av total kollaps, mener både eksperter og filmfolk selv.

Annonse


Frykter nøytralt nett

Ett av av de mindre kjente temaer i den amerikanske valgkampen er såkalt nettnøytralitet.

Vil kjøpe seg førsteplass i køen

Mens republikanerne vil åpne for at store selskaper som Apple og Microsoft skal kunne reservere båndbredde for egne kunder, vil demokratene at nettet fortsatt skal være like tilgjengelig for menigmann som for de store aktørene.

Dan Glickman, lederen for den mektige, amerikanske filmbransjeorganisasjonen MPAA frykter at nettnøytralitet skal bli lovfestet demokratene skulle vinne presidentvalget. Han mener at en slik lov vil være en utidig inngripen i næringslivets rett til fri omsetning av varer og tjenester. Og at det vil gjøre det vanskeligere for filmbransjen å møte konkurransen fra ulovlig fildeling.

Filmbransjen er sent ute med å lansere film på nett, og er i følge Glickman helt avhengig av å kunne kjøpe seg forkjørsrett på nettet for å sikre at nedlastingen går raskt.

Annonse


Også i Norge

Her hjemme har Telenor tatt til orde for å posjonere nettet, slik at deres egne kunder blir gitt fortrinnsrett i forhold til trafikk fra konkurrenter. Og at de som ønsker teknisk romslige vilkår for eksempel for en nettbutikk, må betale for dette.

Canal Digital og flere andre praktiserer struping av fildelingstrafikk for å rydde plass for mer stuereine aktiviteter på sine nett.

Her kan du demokratenes Barack Obama argumentere for nettnøytralitet:

Kilde:
Arstechnica.com

Annonse