Annonse


Google vil legge Stillehavsfiber

Søkemotorgiganten begynte å kjøpe opp ubrukte fiberoptiske kabelnettverk – såkalt «mørk fiber» – etter dotcom-kollapsen i 2001.

Nøyaktig hvor mye Google fikk kjøpt til spottpris er ukjent, men de fleste ekspertene er enige i at det er snakk om betydelige mengder båndbredde.

Nå meldes det at Google er interessert i å legge sin egen kabel i Stillehavet, som kobler Asia til Nord-Amerika. Dette er et område der trafikkveksten er enorm akkurat nå.

Stillehavet er hotzone
Det finnes allerede fire kabler på bunnen av Stillehavet, men til tross for en samlet gjennomsnittskapasitet på over 13 Terabit i sekundet er det problemer med å møte den stadig økende etterspørselen (41 prosent trafikkøkning det siste året) fra steder som Japan og Kina.

Annonse


Til sammenligning finnes det åtte transatlantiske kabler, og her er det ingen problemer med å møte etterspørselen etter båndbredde.

– Til internt bruk
Likevel sier Google at hensikten med å skaffe seg egne undersjøiske kabler ikke er å konkurrere direkte med telekommunikasjonsselskapene, men å forbedre sin egen datastruktur og å bedre kunne transportere egen trafikk mellom Googles mange datasentere verden rundt.

Enkelte analytikere mener at dette er en troverdig forklaring fra Googles side, siden markedet for undersjøisk kabeltrafikk ikke er kjent for å være spesielt lukrativt.

Kilde:
Wired.com

Annonse