Arne Joramo

Annonse


IP-tale kommer!

Arne Joramo– Dette vil skje når hjemmebrukerne tar til å etterspørre mer avanserte Internett-tjenester, sa Lyon. Han karakteriserte samtidig alle IP-taleforsøk til nå som rene fadeser. Det kreves mer for å få til skikkelig tale over Internett.

To nivåer
Det er snakk om telefoni på to nivåer. Det ene innad i Intranett eller innenfor bedriftsnettet. Her på Interop viste en mengde utstillere løsninger for tale over FrameRelay og ATM.

I næringslivet trengs ikke stort mer enn Ethernet med IP på toppen for å skape gode taleløsninger selv om det vi har sett i praksis til nå slett ikke har gitt god talekvalitet. Integrert tale i Intranett vil komme – og det ganske snart. Satsingen her er formidabel.

To betingelser
Det er to hovedbetingelser som må oppfylles før IP-tale skal slå gjennom slik som Lyon tror. Det er ifølge han selv ADSL til hjemmene som sørger for nødvendig båndbredde.

Annonse


Det andre er at ISPene, som det heter her i USA, tar til å investere i ATM og ADSL. Internett Service Providers (ISP) er selskaper som Scandinavian Online, kanskje Telenor Nextel, definitivt EU-nett, Tele2 og Telia Internett (tidligere Riksnett).

Avansert
Det er temmelig avanserte funksjoner som skal til for å knytte sammen telenettet og det lokale datanettet. Lyon understreker helt korrekt at da må det bygges egne nett for Internett med IP-tale integrert. Det skjer foreløpig i liten grad.

ISP-selskapene leier av teleoperatørene, og den sistnevnte gruppen er ikke for ivrig etter å bygge et nett som kan stjele trafikk fra eksisterende infrastruktur. Men de gjør det tildels både i Singapore, Malaysia og Brasil.

Muligheter i Norge
Som kjent er det også strategien til Telenor å skille Internett og andre nett. De vil også bygge ut ADSL, og de satser på ATM. Dermed vil faktisk de viktigste betingelsene for taletelefoni i Internett så smått være tilstede i norsk infrastruktur om 2-3 år.

Uenighet
Lyons klare tale om taletelefoni over nettet har vakt oppsikt her borte og en mann som visepresidenten i 3Com, John Hart, sier til Dagens Telecom at han tror tale i lang tid vil bli overført på tradisjonell vis i all hovedsak. Det tror også undertegnede, men likevel taler mye for at IP-telefoni rask vil vinne gjennomslag i grupper av befolkningen og komme i ganske utstrakt bruk i perioden fra 1999 og ut over.

Andre saker fra Interop

Annonse