Annonse


ATM-basert bynett

Det er ikke de små selskapene som er målgruppen når Ascom nå lanserer sin LightRing: Dette er en løsning som gir store konserner et høyhastighets bedriftsnett, spredd over et område med inntil 35 kilometer mellom hver node.
Også Internett-tilbydere vil ha glede av dette, siden de kan koble flere aksesspunkter opp mot sine sentrale løsninger. Ascom mener også at dette systemet vil gi ekstra fordeler til eksempelvis energiselskaper som bygger optiske nett for å ta opp konkurransen med de etablerte teleoperatørene.

– Problemet i dag er at altfor mange bedriftsnett stopper der et LAN stopper, sa Dr. Andreas Danuser, leder for Ascom BroadNet da løsningen ble lansert på Interop her i London.

– Plutselig går man fra opp til 100 Megabit pr sekund i lokalnettet til 2 Megabit leid linje – eller enda lavere – når man kobler seg opp til leide linjer for å kommunisere med samarbeidspartnere andre steder i byen. Dette var god nok kapasitet, ja mer enn god nok, dengang datakommunikasjon innebar små datamengder fra dumme terminaler opp mot en sentral stormaskin.

I dag har vi imidlertid virtuelle arbeidsgrupper som arbeider sammen uten hensyn til hvor i bygningen man er, vi har store, grafiske filer som skal overføres og vi har multimedia. Folk setter ikke opp en videokonferanse for å snakke med noen i nabokontorene, de gjør det for å snakke med folk som ikke er til stede i samme bygning. Da må vi ha båndbredde som kan håndtere dette, et system som også er tilpasset de krav til tjenestekvalitet som slike applikasjoner har og som ATM i prinsippet er i stand til å oppfylle.

64000 forbindelser
ATM LightRing er i prinsippet en ring-topologi, slik mange av dagens optiske bynett-løsninger er bygget opp, med to ringer på plass i tilfelle den ene skulle gå ned. Her kan man koble til noder som sørger for kommunikasjonen til de enkelte bygg. Løsningen gir plass til fra 2 til 16 noder, med inntil 35 kilometer mellom hver node. Man kan ha inntil 64 000 samtidige forbindelser på ringen.
– Og riktignok er vår løsning basert på en ring med tilkoblede noder, men sett fra brukerens synspunkt oppfører hele seg som en enkelt, stor svitsj.

Annonse